Gem De Rosii Cu Mere – Deliciu De Toamna Si O Veste Neasteptata
articol scris de inatodoran blog retete-vegane.blogspot.com
A trecut exact o luna de la ultima postare pe blog, destul timp cat sa ceara explicatii pentru o absenta nemotivata.
In ultimele luni viata mea a luat o turnura neasteptata si am aflat ca familia noastra se va mari :) Fericirea este cu atat mai mare cu cat noul membru va fi o fetita. Pana acum sarcina a decurs extrem de bine, analizele au iesit toate bine si cu ajutorul lui Dumnezeu voi putea sa imi imbratisez minunea prin februarie anul viitor (o alta veste buna aici, februarie fiind si luna mea de nastere). Stiu ca multe dintre voi va intrebati care este meniul meu de sarcina asa ca zilele urmatoare pregatesc o postare si totodata o rubrica noua dedicata acestui subiect.
Intre timp ne-am mutat din vechea locuinta intr-una noua, mai mare, unde scumpa noastra va avea o camera simpla dar frumoasa. Nu sunt adepta decoratiunilor exagerate in camerele bebelusilor asa ca totul este simplu. Inca nu este gata dar mai am inca la dispozitie cateva luni pentru a o termina.
Am acum si o bucatarie mai mare pe care am ales sa o decorez tot simplu. Din pacate spatiul este extrem de prost structurat asa ca a trebuit sa ma adaptez lui. Ma bucur insa ca am camere cu geamuri mari care imi permit sa fotografiez la o lumina cat mai buna si naturala. Am sa pun poze cu noua bucatarie zilele urmatoare.
Cele care au trecut printr-o mutare si o sarcina stiu cat este de aglomerata perioada aceasta asa ca vor intelege de ce am lipsit atata vreme de aici. Restul vor vedea la timpul potrivit :)
Prima reteta cu care va intampin in aceasta toamna este una extrem de simpla, ieftina si gustoasa. O reteta de sezon absolut minunata si preluata de la draga mea Laura Adamache. Poate unii vor stramba din nas cand vor citi ca printre ingredientele gemului de fata rosiile coapte ocupa prima pozitie. Am fost si eu mirata de acest lucru dar am fost sigura ce este ceva delicios din moment ce Laura l-a postat pe blog. O cunosc pe Laura de peste doi ani si am incercat multe retete de pe blogul ei, toate cu succes deplin asa ca am privit si reteta aceasta ca fiind un succes sigur. I-am acordat atat de mult credit incat l-am facut exact in ziua in care ea l-a postat :) Si nu am ramas deloc dezamagita de rezultat: gemul de rosii cu mere este foarte parfumat, aromat si deosebit. Aroma de rosii se simte subtil, exact cat sa nu deranjeze si se combina fantastic cu gustul merelor si al scortisoarei. Eu zic ca merita sa sacrificati o ora si-un pic din timpul vostru pentru a obtine aproape un kilogram de gem pretios.
Gem de rosii cu mere (rezulta ~ 900g)
- 1 kg rosii coapte dar fara leziuni sau parti moi
- 600 g mere acre (contin multa pectina si ajuta gemul sa “se lege”)
- 200 ml apa
- sucul de la 2 lamai
- 700 g zahar (eu am folosit zahar brun)
- scortisoara si/sau baton vanilie
-
Rosiile se spala si se cresteaza, apoi se cufunda in apa fierbinte pt 30 secunde. Se trec printr-un jet de apa rece, se curata de pielita, seminte si se scurg de apa din interior. Apoi se taie cubulete.
-
Merele se curata de coaja si samburi si se taie bucatele subtiri.
-
Cubuletele de rosii si cele de mere se amesteca intr-un vas cu zeama de la una dintre lamai.
-
Intr-o cratita cu fundul gros punem zaharul,apa si zeama unei lamai si lasam pe foc mic pana cand se leaga un sirop: vom stii ca acesta e gata atunci cand se formeaza o spuma alba, compozitia fierbe omogen si o picatura de sirop lasata pe o farfurie nu isi pierde forma.
-
Adaugam amestecul de rosii cu mere si scortisoara/vanilia (eu am pus din ambele).
-
Lasam totul sa fiarba la foc mic pt 30-45 minute. E gata atunci cand trece testul inchegarii: punem o picatura de gem pe o farfurie rece si asteptam cateva secunde pt a se raci. Daca gemul isi pastreaza forma si nu curge inseamna ca este bine legat, daca nu, mai trebuie lasat pe foc.
-
In acest punct puteti lasa gemul cu bucatele mai mari sau il puteti mixa cu un blender vertical, caz in care il mai fierbeti dupa pasare 5 minute.
-
Turnati gemul in borcane calde, sterilizate. Lasati sa se raceasca treptat si apoi depozitati-le in camara.
Gemul merge minunat pe paine prajita, ca umplutura la clatite, cornulete, prajituri, tarte etc.
UPDATE
Multumesc din suflet tuturor pt urarile frumoase!