contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Gem De Prune

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Toata vara am cautat in piete, prune din alea adevarate,mari,brumarii(asa le spun eu),coapte bine sa iasa gemul bun,aromat si cu o culoare rubinie.
Imi ieseau in cale numai prune mici,zbarcite,aproape crude;zici ca erau corcoduse ,fara culoare si la pret destul de mare.:(
E ,uite ca s-a intamplat si chiar zilele trecute am pus mana pe frumusetile astea tomnatice care mi-au satisfacut gusturile.


Ingrediente:
4 kg de prune mari, bine coapte,fara samburi
2 kg de zahar(daca va place mai acrisor, reduceti cantitatea cu 500 g)

Am pus prunele intr-o cratita mare,intinsa,de tuci(in astfel de cratita pregatesc eu gemul de prune pentru ca nu lipeste si are un altfel de gust;zic eu) si am adaugat zaharul.Le-am pus la foc mare cam 10 minute, dupa care am dat la foc mic si am urmarit pana s-a format spuma pe care am adunat-o cu spumiera.
Cand incepe sa bolboroseasca,sa arunce usor stropi pe aragaz :) incepem sa scoatem cu lingura gem si sa-l punem pe o farfurie foarte rece,tinuta la frigider,sa vedem daca in contact cu suprafata rece se vor inchega picaturile de gem.Daca se intampla asta,inchidem aragazul.
Imi place sa pastrez culoarea frumoasa a gemului(grena inchis)si densitatea ideala.
Turnam gemul fierbinte in borcane super curate,le inchidem bine si le asezam cu gura in jos.
Acoperim borcanele cu o patura si le lasam pana a doua zi.
Spor la gatit!:)
Mi-a iesit un gem  atat de aromat...:)