Gem De Prune
Sursa Gem de prune
articol scris de Toamna07 blog Adina's kitchen & travel
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Imi ieseau in cale numai prune mici,zbarcite,aproape crude;zici ca erau corcoduse ,fara culoare si la pret destul de mare.:(
E ,uite ca s-a intamplat si chiar zilele trecute am pus mana pe frumusetile astea tomnatice care mi-au satisfacut gusturile.
Ingrediente:
4 kg de prune mari, bine coapte,fara samburi
2 kg de zahar(daca va place mai acrisor, reduceti cantitatea cu 500 g)
Am pus prunele intr-o cratita mare,intinsa,de tuci(in astfel de cratita pregatesc eu gemul de prune pentru ca nu lipeste si are un altfel de gust;zic eu) si am adaugat zaharul.Le-am pus la foc mare cam 10 minute, dupa care am dat la foc mic si am urmarit pana s-a format spuma pe care am adunat-o cu spumiera.
Cand incepe sa bolboroseasca,sa arunce usor stropi pe aragaz :) incepem sa scoatem cu lingura gem si sa-l punem pe o farfurie foarte rece,tinuta la frigider,sa vedem daca in contact cu suprafata rece se vor inchega picaturile de gem.Daca se intampla asta,inchidem aragazul.
Imi place sa pastrez culoarea frumoasa a gemului(grena inchis)si densitatea ideala.
Turnam gemul fierbinte in borcane super curate,le inchidem bine si le asezam cu gura in jos.
Acoperim borcanele cu o patura si le lasam pana a doua zi.
Spor la gatit!:)
Mi-a iesit un gem atat de aromat...:)