Gem De Prune
Sursa Gem de prune

articol scris de Danelutza blog danielaincucina.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Anul acesta am facut gem de prune, nu pot sa-i spun magiun pentru ca prunele nu erau din cele exagerat de dulci si a trebuit sa le pun zahar.
Ingrediente necesare:
- 5 kg prune (fara simbure)
- 1.250 g zahar
- o fiola rom
Intii de toate, m-am innarmat precum Scufita Rosie cu un cosulet, am strins prunele din copacel nostru, care anul acesta a exagerat cu recolta... stateau sa se rupa saracele crengute...
apoi cu multa, multa rabdare, m-am apucat de spalat prunele, de sters frumusel cu un prosop sa nu aiba apa, le-am curatat cu cutitul, da... pentru ca nu erau prune din alea sa le desfaci in doua si sa dispara imediat simburele. Le-am cintarit cite un kg si cite 250 g zahar, le-am pus frumusel intr-o oala incapatoare, apoi pe aragaz la foc potrivit sa nu se lipeasca...
Le-am invirtit pina au avut consistenta dorita, adica cit mai scazuta, iar aproape de sfirsit am adaugat si fiola de rom. Am inchis aragazul, am spalat borcanele pe care le-am uscat apoi in cuptorul incalzit, ca sa nu aiba apa nici pe sticla, dar nici pe capac, le-am umplut frumos cu gemul fierbincior, le-am intors cu fundul in sus ca sa se inchida cit mai ermetic, le-am pus etichete bineinteles ca am scris anul de productie si le-am bagat frumos in camara... Domnisoara Isabella se strimba cind a vazut culoarea gemului si a spus categoric ca ea nu gusta, dar dupa ce mi-a cerut un out de ciocolata, a trebuit sa faca intii un sacrificiu sa dea cu limbuta pe lingura de gem... Rezultatul... s-a lins pe buze si a intrebat daca poate minca o felie de piine cu gem... asa ca, micul dejun cu piine si gem alaturi de o canita de lapte cald, e gata...
Va doresc o zi buna, iar mie imi doresc spor la urmatoarea oala de gem... adica fug din nou in bucatarie...