Gem De Prune
Sursa Gem de prune
articol scris de Ionela blog ioana-retetecalamamaacasa.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ador prunele!!! Alături de grepfuit şi pere, acestea sunt fructele mele preferate. Aşa că nu am ratat momentul de a face gem de prune, deşi nu o cantitate mare de această dată.
Eu am avut la dispoziţie următoarele:
1. 3 kg prune mai coapte (cred ca au ramas mai puţine după ce le-am desfăcut şi am mai mâncat din ele :)
2. 1 kg zahăr.
Procedăm astfel:
- spălăm prunele şi le desfacem în două;
- adăugăm tot zahărul peste prune şi mişcăm puţin vasul pentru ca zahărul să cuprindă toate prunele;
- lăsăm vasul la frigider până a doua zi, când vom fierbe gemul;
- a doua zi punem prunele şi sucul lăsat de acestea într-un vas cu fundul dublu sau oricum, mai gros (eu am folosit un vas de tuci, care este ideal pentru preparatele care aderă uşor la vas);
- fierbem gemul la foc mic, aproximativ 3 ore (amestecăm des în gem, cam din 5 în 5 minute, pentru a nu se lipi), până ce scade la jumătate din cantitatea iniţială şi se leagă, devenind o pastă consistentă;
- când seamănă cu un gem frumos (logic, nu?) oprim focul şi lăsăm gemul să se răcească;
- spălăm câteva borcane de 400 g, pe care le umplem cu gem, după care le capsăm (sau înşurubăm bine capacul, dacă acesta este cu filet);
- eu conserv orice borcan care trebuie să reziste peste iarnă folosind metoda sterilizării; am învăţat asta de la o bună şi foarte gospodină prietenă a mea (mulţam Lali!) care fierbea toate conservele într-o maşină veche de spălat rufe (şi făcea câteva sute de borcane toamna!);
- aşadar, într-o oală mai înaltă aşez borcanele pe un prosop de bucătărie; adaug în oală apă, până ce aceasta trece peste borcane, după care acopăr vasul şi pornesc focul;
- fierb borcanele la foc mic aproximativ 20 de minute din momentul în care apa a început să clocotească; sting apoi focul şi las borcanele în vasul acoperit până ce acestea se răcesc complet (le las, de regulă, cam o noapte întreagă).
- a doua zi, scot borcanele din vasul cu apă şi le depozitez unde doresc (pot sta foarte bine şi în casă, la căldură).
Această metodă de conservare (poţi conserva astfel practic orice, de la compoturi, până la murături) este cea mai bună din punctul meu de vedere, deoarece borcanele se sudează perfect prin fierbere iar conservele rezistă ani în şir.
1. 3 kg prune mai coapte (cred ca au ramas mai puţine după ce le-am desfăcut şi am mai mâncat din ele :)
2. 1 kg zahăr.
Procedăm astfel:
- spălăm prunele şi le desfacem în două;
- adăugăm tot zahărul peste prune şi mişcăm puţin vasul pentru ca zahărul să cuprindă toate prunele;
- lăsăm vasul la frigider până a doua zi, când vom fierbe gemul;
- a doua zi punem prunele şi sucul lăsat de acestea într-un vas cu fundul dublu sau oricum, mai gros (eu am folosit un vas de tuci, care este ideal pentru preparatele care aderă uşor la vas);
- fierbem gemul la foc mic, aproximativ 3 ore (amestecăm des în gem, cam din 5 în 5 minute, pentru a nu se lipi), până ce scade la jumătate din cantitatea iniţială şi se leagă, devenind o pastă consistentă;
- când seamănă cu un gem frumos (logic, nu?) oprim focul şi lăsăm gemul să se răcească;
- spălăm câteva borcane de 400 g, pe care le umplem cu gem, după care le capsăm (sau înşurubăm bine capacul, dacă acesta este cu filet);
- eu conserv orice borcan care trebuie să reziste peste iarnă folosind metoda sterilizării; am învăţat asta de la o bună şi foarte gospodină prietenă a mea (mulţam Lali!) care fierbea toate conservele într-o maşină veche de spălat rufe (şi făcea câteva sute de borcane toamna!);
- aşadar, într-o oală mai înaltă aşez borcanele pe un prosop de bucătărie; adaug în oală apă, până ce aceasta trece peste borcane, după care acopăr vasul şi pornesc focul;
- fierb borcanele la foc mic aproximativ 20 de minute din momentul în care apa a început să clocotească; sting apoi focul şi las borcanele în vasul acoperit până ce acestea se răcesc complet (le las, de regulă, cam o noapte întreagă).
- a doua zi, scot borcanele din vasul cu apă şi le depozitez unde doresc (pot sta foarte bine şi în casă, la căldură).
Această metodă de conservare (poţi conserva astfel practic orice, de la compoturi, până la murături) este cea mai bună din punctul meu de vedere, deoarece borcanele se sudează perfect prin fierbere iar conservele rezistă ani în şir.
Să ştiţi că a ieşit un gem minunat, dulce-acrişor, pe care, dincolo de gust, îl ador pentru că este foarte cremos, deoarece pulpa fructelor este vizibilă şi foarte consistentă!
Dacă doriţi ca gemul să iasă mai dulce, măriţi cantitatea de zahăr, cam cu 250-300 g la kg de fructe. Spor la treabă!