contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Gem De Prune Si Mere

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


Anul asta a fost anul gemurilor, al conservelor.Se pare ca dupa 15 ani de casnicie s-a trezit in mine ceva, sau cineva :-).Sau poate viata la tara m-a facut sa-mi revin, sa-mi aduc aminte cat de bine era la bunici, bunatatile facute de mama si bunica, vremea de demult, cate si mai cate si toate la un loc.
Tot din categoria vecinii nu fac nimic cu fructele din ograda, am facut si de data asta din prunele aduse de vecinu si ceva mere culese tot de el.Mere mai am si eu in curte,dar daca el mi-a dat , sa fie primit, din ale mele am facut placinta.
Spuneam si intr-un post anterior ca am in ograda proprie si personala un sclifosit,asa ca am incercat sa ascund prunele,amestecandu-le cu mere si...ve-ti vedea pe parcurs exact cum.
Protagonistele de azi sunt:
1,5 kg prune
1,2 kg mere
500 gr zahar
zeama de lamaie
5 pastai de cardamom
Prunele le-am spalat si le-am scos samburele, dupa care le-am pus intr-un vas si le-am presarat cu zahar, lasandu-le asa aproximativ 2 ore.
Merele le-am spalat si doar am scos cotorul necuratandu-le de coaja, aceasta fiind foarte sanatoasa si plina de pectina.Dupa ce am scos cotorul le-am taiat bucatele si stropit cu zeama de lamaie pentru a evita oxidarea.In momentul in care le-am curatat pe toate le-am pus impreuna cu prunele intr-un vas incapator si le-am pus la foc mediu.
Nu am adaugat deloc apa, prunele si-au lasat destula zeama
In momentul in care merele s-au inmuiat am blenduit toata compozitia, apoi am dat prin strecuratoare pentru a elimina urmele de coaja de pruna, obtinand astfel un gem cat mai fin pe care sa-l manance cu placere si cel mai mare sclifosit. Dupa operatiunea asta am mai dat iarasi oala pe foc cat sa traga cateva clocote, adaugand si cardamomul pe care l-am mojarit inainte. Am turnat compozitia in borcanele sterilizate(stiti voi procedura deja, nu?) apoi le-am intors cu susu in jos :-) si lasat asa vre-o ora apoi pus frumusel alaturi de restul conservelor.
PS: Puteti ca prunele sa le opariti inainte si apoi curatate de pielita,dar mie la 1,5 kg mi s-a parut munca de Sisif,asa ca am preferat blenduite si apoi date prin strecuratoare