Gem De Persici
Sursa Gem de persici
articol scris de corineamtu blog Bukatar Amator
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Anul acesta am făcut pentru prima dată gem de piersici. Am gustat la vecina mea anul trecut și mi-a rămas gândul la el. Așa că m-am hotărât să-mi fac și eu, cu atât mai mult cu cât am înțeles că se face mult mai repede decât alte gemuri sau dulcețuri. Știu că de obicei la gem se pune o cantitate mai mică de zahăr decât la dulceață, undeva între 400-600 g de zahăr pentru un kilogram de fructe, în funcție de cât de coapte sunt fructele. Mie mi s-a părut că 400 g de zahăr e de ajuns, pentru că am vrut ca gemul să fie puțin acrișor.
Ingrediente:
1 kg de piersici (cu sâmburi)
400 g zahăr
Am început cu spălatul piersicilor în două ape, după care le-am scos sâmburii. Eu am avut 9 kilograme de piersici, și, ca să nu mă complic și să mă lungesc cu gemul de pe o zi pe alta, pur și simplu le-am pus în robotul de bucătărie, le-am mărunțit, fără să le curăț de pieliță și apoi le-am pus împreună cu zahărul la fiert. Știu că alții lasă fructele cu zahărul pe ele de pe o zi pe alta, ca să-și elibereze sucul și să facă din el sirop. Așa fac și eu când e vorba de vișine sau căpșuni, însă la fructe mai puțin zemoase nu mă mai complic.
Am pus toate piersicile tocate într-o oală mare, am turnat zahărul peste ele, le-am amestecat și le-am lăsat la fiert, la foc mic.
Când a început să fiarbă, s-a format destul de multă spumă, pe care am înlăturat-o cu muuuuultă răbdare (da, durează vreo jumătate de oră bună până scăpați de mare parte din ea!) cu o spumieră sau cum i-o fi zicând la lingura/spatula aceea mare, cu găuri. Spuma se formează pe toată perioada de fierbere, însă e tot mai puțină și mai ușor de îndepărtat. După aproximativ o oră de fiert, când gemul începe să scadă, trebuie amestecat foarte des, pentru că altfel se prinde de fundul oalei. Până atunci trebuie amestecat din când în când. Eu l-am lăsat să scadă cam o treime din cantitate, după care am scos o lingură de gem pe o farfurioară și l-am lăsat să se răcească. Mi-am dat seama că e gata, când, după răcire, gemul a avut consistență și nu a curs ușor. Aici trebuie mare atenție, că după răcire, gemul se mai îngroașă, deci să nu vă lăsați păcăliți de faptul că atunci când e fierbinte, încă arată lichid.
Până când gemul a fiert, am pregătit borcanele. Le-am spălat bine cu apă și detergent, după care le-am sterilizat în cuptor, adică le-am băgat așa, ude în cuptorul cald (fără capace), unde le-am lăsat cam 10-15 minute, până când s-a evaporat toată apa din ele.
Următorul pas a fost să pun gemul fierbinte în borcanele calde și să le închid cu capacele spălate și ele bine, și șterse cu un prosop de hârtie. Am învelit toate borcanele într-o pătură și le-am lăsat să se răcească încet, până a doua zi.
Este un gem foarte aromat, dulce-acrișor care merge cel mai bine cu clătite, cred eu.