Gem De Cirese, Aromat Cu Menta
articol scris de anditudor.blogspot.c blog anditudor.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Gemul de cirese este o premiera absoluta pentru mine, iar ciresele si menta sunt o combinatie suprinzator de rafinata. In camara copilariei mele exista dulceata de visine, gem de capsuni, de caise, de zmeura, de fragute, peltea de coacaze rosii, magiun de prune bistrite, serbet de zmeura (o nebunie!) si multe altele, ciresele insa le mancam mereu crude.
Ideea am gasit-o la Maya careia-i multumesc tare pt inspiratie.
Nu suntem mari consumatori de dulceturi/gemuri, insa imi place sa le am in camara, in caz de urgenta (clatite, prajiturele, fursecuri etc)
Acum urmeaza partea distractiva si anume prepararea: ciresele le-am gasit congelate :D (la Costco pt cititorii din America de Nord, cu mentiunea ca, fiind un produs sezonier si de o calitate exceptionala, dispare f repede), la punga de 1.5kg (FARA samburi :D x 2 ) asa c-am cumparat 2 pungi, le-am pus 1 kilogram de zahar si le-am lasat in pace 2 ore, sa se imprieteneasca.
(ciresele proaspete le-am mancat in timp ce pazeam gemul :) )
Le-am fiert, impreuna cu 2 crengute de menta proaspata, intr-o cratita cu fund dublu, aproximativ o ora jumate. La gemuri, spuma care se ridica in primele 30-40 de minute de fierbere se indeparteaza musai si arunca, iar gemul este gata atunci cand cei cativa picuri de gem pusi pe-o farfuriuta isi pastreaza forma dupa 3-5 minute.
Gemul se pune in borcane uscate si sterilizate, se inchid cat este gemul fierbinte, se intorc cca 5-10 minute cu fundul in sus, apoi se lasa la racit, pana a 2-a zi, in asternut cald (infofolite in mai multe stergare, o paturica etc). A 2-a zi se pun in camara si se consuma dupa pofta.