Gem De Capsuni Si Rubarba
articol scris de pansy blog panseluta-violet.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Că gemul și dulceața de căpșuni sunt în topul preferințelor mele, nu-i un secret. Anul ăsta am încercat asocierea dintre căpșuni și rubarbă (Tudor, băiatul meu este fan rubarbă), proporția dintre căpșuni și rubarbă este la alegere.Eu așa am avut, așa că așa am făcut.Mama mea nu cântarea fructele și zahărul ( pe vremea aia făcea dulceață de căpșuni de exemplu din 10 kg,e adevărată că bunica avea căpșuni în grădină) ci măsura volunul: câte farfurii (avea o farfurie cu care măsura) cu fructe punea, tot atâta zahăr adăuga. Adică punea de exemplu, o farfurie cu vârf de fructe și adaugă tot atâta zahăr.După ce le fierbea, (avea o oală ca de cantină în care făcea gemurile și dulceața), streriliza borcanele în bain marie, deși aveam o cămară rece, cu geam spre exterior și la vremea aceea. Eu intretimp am constatat , având o cămară rece, că dacă pun conservele în borcane bine spălate și înfierbântate în cuptor, după care pun conținutul cald în borcanele fierbinți și le acopăr foarte bine cu pături ,perne, plapumă și le las acolo să se răcească, operație care durează cam 3 zile, adică cam după 3 zile se răcesc, nu am probleme.Le pun în cămară și gata.Am și pățit o chestia caraghioasă în primăvară asta.Făcusem astă toamnă pastă de măceșe.Întâmplarea a făcut că pe unul din borcanele folosite pentru pasta de măceșe, rămăsese eticheta de pastă de tomate intactă (nu s-a desprins la mașină de spălat vase) .Eu văzusem în cămară borcanul respectiv si m-am bucurat pentru că eram convinsă că nu mai am pastă de tomate.Norocul a fost am gustat , mai ales că conținutul avea o strălucire pe care pasta de tomate n-o are.Concluzia e că am salvat ostroplelul, de pastă de măceșe.Poate era bun ! Cine știe, până nu încearcă?!
INGREDIENTE:
INGREDIENTE:
-600 g rubarbă
-1,3 kg de capsuni
-un baton de vanilie
-un kilogram de zahăr
-sucul de la jumătate de lămâie
MOD DE PREPARARE
1.Spălați fructele, rupeți codițele căpșunilor și tăiați capetele tulpinilor rubarbei apoi tăiați-o în bucăți de 1 cm.
2.Așezați fructele într-un bol și adăugați zahărul peste ele, amestecați și lăsați fructele să-și lase sucul timp de 1-2 ore.
3.Puneți fructele intr-un vas cu fundul gros, adăugați păstaia de vanilie și fierbeți la foc mare întâi până se topește zahărul , nu uitați să amestecați, apoi lăsați focul la minim, amestecând din când în când, ca să nu se prindă de fund.Scoateți spuma de pe dulceața, pe măsură ce se formează cu ajutorul unei spumiere.Spre sfârșitul fierberii adăugați zeamă de lămâie care va împiedica zaharisirea.Gemul e gata când scoateți lingura de lemn din dulceață și de pe latul ei cad 3 picături de dulceața, nu mai mult.Sau puteți testa dacă este gata, punând câteva picături pe o farfurie rece și gemul rămâne picătură nu se întinde.Dacă mai aveți spumă , la sfârșit, așezați pe suprafața gemului un prosop curat ud, care când îl veți ridica va avea prins de el toată spuma eventual rămasă. Scoateți păstaia de vanilie.
4.Borcanele bine spălate și uscate, le înfierbântați în cuptor, turnați gemul fierbinte până sus, închideți cu capac și așezați-le sub pături să se răcească încet.Dacă nu aveți o cămară rece, și faceți cantități mai mari de dulceață, sterilizați borcanele de dulceață punându-le într-o cratiță pe al cărei fund ați pus ziare, apoi adăugați apă fierbinte care să ajungă până aproape de gâtul borcanelor , și fierbeți-le molcolm timp de 30 de minute.Lăsați-le apoi să se răcească în apa în care au fiert, ștergeți borcanele de apă și așezați-le în cămară.Spor la conserve!