contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Gem De Caise

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Când spun gem de caise mă gândesc la mama tuturor gemurilor, la aroma și finețea gustului său, care se potrivește de minune cu o pâine neagră și un pahar cu lapte rece sau își găsește locul perfect într-o prăjitură de vară cu aluat fraged și nisipos. Pot să spun că este gemul meu preferat, iar la mică distanță alături de cel de vișine și cel de strugurei (coacăze roșii). Îmi place să fie puțin acrișor, fără prea mult zahăr, care îi acoperă parfumul specific. Nu-mi place să adaug nici o altă aromă, nici sâmburii caiselor, așa cum am văzut prin alte rețete,

Ingrediente:
1 kg de caise
500 g zahăr
zeama de la 2-3 lămâi (în funcție de cât de acrișor vă place și de cât de dulci sunt fructele!)
Mare lucru nu am avut de făcut la gemul ăsta. Am spălat caisele și le-am scos sâmburii.

Pentru că am avut 10 kg de caise, ca să nu dorm lângă el, am mărunțit fructele prin robotul de bucătărie, ca și la gemul de piersici.


Am pus întreaga cantitate de pastă de caise într-o oală mare, peste care am turnat întreaga cantitate de zahăr și zeama de lămâie.


Am pus oala la foc mic, și am amestecat până când s-a topit tot zahărul. Când a început să fiarbă și s-a format spuma, am îndepărtat-o treptat cu o spumieră.


Am lăsat gemul pe foc până când a scăzut cam la 2/3 din cantitatea inițială, amestecând foarte des, ca să nu se prindă de fundul oalei. L-am fiert ceva mai mult de două ore, însă am știut că e gata atunci când am scos puțin gem pe o farfurioară să se răcească, iar după răcire nu a mai curs. Consistența lui era legată, dar totuși puțin curgătoare.
Până când gemul a fiert, am pregătit borcanele. Le-am spălat bine cu apă și detergent (inclusiv capacele) și le-am sterilizat în cuptor, adică le-am lăsat să se usuce în cuptorul încălzit în prealabil, cam 15 minute.
L-am turnat apoi, așa fierbinte, în borcanele calde, pe care le-am închis cu capacele șterse foarte bine cu un prosop de hârtie.


Am învelit borcanele într-o pătură și le-am lăsat să se răcească așa până a doua zi. Este un gem delicios care merge perfect cu o pâine bună și cu un pahar cu lapte.