contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Gem De Caise

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga



Am început cu caisele , ar fi cazul să şi termin.
După marmeladă , urmează gem. Nimic mai simplu şi mai delicios.
( simplu devine însă după ce aţi curăţat de coajă caisele)

Aveţi nevoie de:
* 2300 gr. de caise
( cântărite după ce le-aţi curăţat de coajă şi sâmburi)
* 700 gr. zahăr
1. Spălaţi şi alegeţi caisele. Ele ar trebui să fie coapte şi fără pete sau urme de lovituri.
Curăţatul cojilor la caise este opţional, mai ales dacă aveţi fructe frumoase. Eu curăţ coaja  deorece am o familie mofturoasă şi odată ce s-au obişnuit cu binele nu mai am scăpare.
2. Scoateţi sâmburii fructelor.
Dacă staţi bine la capitolul răbdare puteţi scoate miezul sâmburilor ,
tăiaţi-l în bucăţi mari şi adăugaţi-l în gem la sfârşit (cu 10 minute înainte de a lua oala de pe foc).
Voi încerca şi eu la anul. Anul acesta mi-am pierdut răbdarea după ce am curăţat de coajă 3 lădiţe de caise, aşa că sâmburii am luat alt drum.
3. Caisele curăţate se taie în felii subţiri şi se pun într-o oală pe foc.
Le lăsăm să fiarbă în suc propriu, amestecând din când în când până începe să scadă.
4. Oprim focul, le acoperim şi le lăsăm să se răcească peste noapte.
Dacă fierbeţi fructele fără zahăr veţi obţine un gem de o culoare deschisă, deosebită.
5. A doua zi le punem din nou la fiert. Când compoziţia dă în clocot, adăugăm şi zahărul.
6. Amestecaţi constant în gem în special spre sfârşit pentru a evita afumarea lui. Să nu uitaţi să ştergeţi constant marginea oalei cu un prosop de bucătărie umed.
7. Când începe să se îngroaşe, culegeţi spuma cu o spumieră, opriți focul şi picurați o cantitate mică de gem pe o  farfurie lăsată în congelator vreo 5 min. Dacă nu se împrăştie şi are aspectul unor boabe de rouă tari atunci treaba dvs. este aproape gata.
8. Sterilizaţi borcanele:spălate şi uscate, se introduc pentru 15 minute în cuptorul încins .
9. Turnaţi gemul în borcane. Înfiletaţi capacele, întoarceţi borcanele cu capul în jos vreo juma de oră , apoi aduceţi-le în poziţia normală şi acoperiţi-le cu o pătură până se răcesc.
Dacă l-aţi fiert suficient, când se va răci, gemul dvs. va fi mai mult o peltea.
Să aveţi poftă !!!

Articol recomandat de alexandra-bucatariamea.blogspot.com