Gasca La Cuptor
articol scris de evanescence blog stildeviatasanatos.wordpress.com
Pentru meniul de Craciun, mai venim cu o propunere: gasca la cuptor. Pentru 6 portii aveti nevoie de: 1 gasca(spalata, curatata, parlita, greutatea estimata este de 2,5 kg) sare, piper macinat, tarhon uscat, salvie uscata, 3 cepe, 200 grame morcovi, 200 grame telina.
Cuptorul se incalzeste la 280 de grade Celsius, se indeparteaza grasimea vizibila de pe gasca, se spala, se strege cu un prosop uscat. Se spala si se usuca inclusiv pe interior.
Se curata si se toaca ceapa. Se spala morcovii si telina, se curata si se taie in bucati. Se toarna 1 litru apa intr-un vas termorezistent, se asaza gasca in vas(gasca se pune cu pieptul in sus). In jurul pasarei. Se pune un capac la vas.
Se baga in cuptor unde va sta 30 d eminute. Dupa 30 de minute, se reduce temperatura din cuptor, iar gasca inca se mai coace.
Cand gasca s-a inmuiat, se scoate capacul, se pune gasca pe un platou. Gasca sa stea cu pieptul in sus. Pentru a se scurge grasimea, se cresteaza pasarea la incheieturi sau eventuals a se intepe. Astfel grasimea se va scurge.
Se regleaza temperatura in cuptor la 220 de grade Celsius si se mai coace gasca inca 30 de minute. Intre timp se stropeste cu zeama lasata.
Se inlatura grasimea din zeama, Legumele se incalzesc, se asaza pe un platou impreuna cu gasca.. Sosul se poate servi separat, in boluri.
Atentie, gasca are totusi grasime! O portie are 440kcal. Ar mai trebui spus ca, grasimea de gasca si rata scad colesterolul rau.