Galusti Cu Prune
articol scris de truedelights blog
O alta reteta cu miros de toamna…ce aminteste de bunica si de copilarie.
Galusti cu prune- pe la noi, gomboti- pe la altii…oricum le-ai spune, sunt mari , umflate, parfumate, umplute cu prune dulci ,minunate!
INGREDIENTE:
Pentru aluat:
500 g cartofi, 150 g faina, 3 linguri gris, 1 lingura ulei, un praf de sare, 1 lingura zahar
Pentru umplutura:
prune, zahar cubic
Pentru finisare:
300 g pesmet, 3-4 linguri ulei,1 lingurita scortisoara, 2 linguri zahar tos
PREPARARE:
Cartofii se spala si se pun la fiert in coaja.
Se curata si se paseaza ,apoi se amesteca
cu gris, ulei, sare, zahar si faina.
Pesmetul se rumeneste in ulei si se
amesteca apoi cu zahar tos si scortisoara.
Prunele se spala si li se scot samburii
avand grija sa ramana intregi.
In locul samburelui se introduce un cub
de zahar. Trucul asta il stiu de la Lia.
Din aluatul obtinut se formeaza galustele
in mijlocul carora se pun prunele intregi.
Pentru ca aluatul sa nu se lipeasca ,
mainile se trec tot timpul prin faina.
Se pune un vas cu apa si un praf de sare
la fiert. Cand apa da in clocot se pun
galustele si se fierb 10-15 minute ,pana
ce se ridica la suprafata.
Se scot din apa si se scurg bine, apoi
se trec imediat prin amestecul de pesmet.
Se pot servi calde sau reci , ca atare sau cu smantana, iaurt sau sos de menta.
Migalos, dar ce gustos!