contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Găluşte Cu Prune

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


Găluştelecu prune… găluştele cu prune sunt mai incitante decât seminţele. Când începi să„guşti” din ele nu te mai poţi opri. La noi este o zi plină de plăcerigastronomice când se află pe masă gogoloaiele cu prune la mijloc, şi orice cantitates-ar afla, imediat se vor termina de pe platou.
Am încercatmai multe reţete de-a lungul timpului, dar m-am oprit la o reţetă pe care amaflat-o de la bunica mea şi care îmi place cel mai mult.

Ingrediente:
            Aluatul:
700gr.cartofi (eu pun roşii întotdeauna)
300 gr.făină albă
200 gr.griş
100ml ulei
2 ouă
Sare
            Pomădeala:
100 gr.pesmet măcinat
100 gr.pesmet biscuiţi simpli măcinat
3 linguriţescorţişoară
3-4 lingurizahăr tos
50-60gr.unt
 Preparare:
Punecartofii cu coajă la fiert cu puţină sare. După ce au fiert, curăţă-i de coajăşi zdrobeşte-i cât sunt calzi.
Amestecăbine cartofii  cu 100ml ulei şi lasă-i larăcit.

Cât serăcesc cartofii poţi pregăti pomădeala:
Pune într-otigaie untul şi lasă-l să se topească. Adaugă pesmetul şi amestecă bine, dupăcare răsfiră scorţişoara şi mai ţii pe foc 3-4 minute amestecând mereu. Închidefocul şi adaugă zahărul tos, amestecă-l  până s-a încorporat bine. Pesmetulnu trebuie să înoate în unt, ci el trebuie să fie puţin „umezit”.
Spală prunele, alege mărimi mai mici ca să nu iasă nişte găluşte uriaşe şi să nu serupă la fiert. Eu niciodată nu scot sâmburii pentru că se va scurge din suc şimijlocul  va deveni cleios.

Răstoarnăpeste cartofii răciţi făina, grişul, un praf de sare şi ouăle. Frământă aluatul, dar ai grijă că este puţin lipicios. Eu îl amestec bine cu o spatulădin lemn.
Aşează pemasă o folie alimentară, presară făină din belşug, şi răstoarnă aluatul.
Trebuie sălucrezi aluatul împreună cu făina de pe masă. Întinde aluatul sub formă de sul,tăvălindu-l mereu prin făină.
Taie dinacest sul rondele de 3-4cm grosime, şi, cu ajutorul făinei, presează cu mâinilepână obţii o foaie relativ rotundă, subţire de 5mm cu care vei „înveli”prunele. Când acoperi prunele cu aluat, pune în podul palmei puţină făină şimodelează mingiuci din aluat şi prune.

Este bineca, în timp ce modelezi găluştele, să pui la fiert într-o cratiţă, puţină apăcu un praf de sare. Când apa începe să fiarbă, poţi răsturna găluştele încratiţă. Pune câte o găluşcă pe o spumieră şi scufundă cu grijă în apa carefierbe uşor. Nu aşeza în cratiţă prea multe găluşte,  ele nu trebuie să cuprindă în totalitate suprafaţa ei. După 1 minut, petrece uşor spumiera subgăluştele din apă căci este posibil ca ele să se prindă uşor.  Atunci când se ridică la suprafaţa apei,  găluştele sunt fierte. Scoate câte o găluşcă cu ajutorul spumierei,aşează-le pe un grătar la scurs apoi tăvăleşte-le în pomădeala de pesmet.
Dacă îţirămâne aluat, poţi face nişte găluşte mici de 2-3cm, le fierbi la fel ca pegăluşte şi le tăvăleşti şi pe ele în pomădeală. Găluştele sunt bune calde,atunci preparate, căci a doua zi, aluatul se va întări şi nu va mai fi pufos.
Deci, punepe mijlocul mesei tava cu găluşte, adună-ţi în jur fiinţele dragi ţie şi începeţicursa!
Gogoloaieleacestea sunt alunecoase şi jucăuşe, te ispitesc cu miros de scorţişoară şi-ţi dăruiesco prună zemoasă şi dulce. Nu te grăbi să închei aventura căci, de câte ori tevei înfrupta din aceste mingiuci parfumate şi zemoase, te vei gândi la ziledulci şi calde de toamnă aurie ce îşi revarsă duioşia peste tine precum dragosteabunicii, blânda şi iubitoarea ta bunică.   



Articol recomandat de gratziela-retete.blogspot.com