Galuste Cu Prune (gomboti)
articol scris de victorpartan blog hapleablog.wordpress.com
Un desert pe care voiam sa il facem de ceva vreme, dar s-au tot bagat altele in fata, c-asa-i in bucatarie. Textura aluatului de cartofi intra foarte bine in combinatie cu crusta crocanta din pesmet si zahar. Depre gust nici nu mai vorbim. O incantare.
Ce iti trebuie (poza 1):
Pt aluat:
- 4 cartofi
- 10 – 12 linguri faina
- 2 linguri pesmet
- 2 oua
- 1lingura ulei
- 1 plic zahar vanilat
- 2 linguri de zahar
Pt umplutura:
12-14 prune
Pt crusta:
-50 gr unt
-200 gr pesmet
-4 linguri de zahar
-1 plic vazar vanilat
Plan de lucru:
- fierbem cartofii in coaja, apoi ii decojim (poza 2) si ii zdrobim ca pentru piure. Adaugam cele 2 oua, zaharul (poza 3). Apoi adaugam si restul ingredientelor (poza 4) si formam o coca (poza 5).
- Taiem prunele pe jumatate;
- Cu mana uda, luam coca cat o nuca, o intindem in palma, adaugam jumatate de pruna, apoi acoperim complet in aluat. Formam galustele-gombotii (poza 6). Lucram cu un castronel de apa langa noi, ca sa udam mana in permanenta, cand lucram cu aluatul.
- Punem apa la fiert. Cand da in clocot, adaugam gombotii (poza 7). Cand acestia incep sa se ridice, mai lasam inca 5 minute pe foc, apoi ii scoatem intr-un bol (poza 8 ).
- Topim intr-o tigaie untul, adaugam pesmetul. Lasam cateva minute sa se rumeneasca, apoi adaugam zaharul si luam de pe foc (poza 10).
- Tavalim fiecare galusca prin pesmet (poza 11).
- Se pot servi imediat sau dupa ce s-au racit. Sunt la fel de gustoase!
- pofta buna! (pozele 12, 13)
Timp de preparare: 50 minute
Pret: 20 lei (depinde de unde cumparati ingredientele si de inflatie)
Filed under: C2. Prajituri