Galuste Cu Mac (aranygaluska)
articol scris de reka77 blog prajiturireka.blogspot.com
Sunt preferatele mele, aduc gustul copilariei mele. Mama le face cu nuca, dar noua ne place si cu mac.
Ieri am avut pofta de cozonaci simpli de casa. M-am apucat sa fac aluatul. Intre timp mi-a trecut prin minte sa fac si galuste. Asa s-a nascut felul doi :-)))).
Aluatul este aluatul cozonacului. Am dospit 1 cub de drojdie in 100ml de lapte caldut si 2 linguri de zahar. Intre timp am pregatit 1kg de faina, putina sare, 3 oua, 250g de unt topit, 8 linguri de zahar, aroma de vanilie. Am incorporat si drojdia si am adaugat aprox. 400ml de lapte caldut pana am obtinut un aluat nelipicios (sa nu se lipeasca de lingura de lemn).
Am pus la dospit pentru 1 ora.
Am format 2 cozonaci simpli, dupa care m-am apucat de galuste.
Am topit 100g de unt. Intr-o farfurie am pus 150g de mac amestecatat cu 4 linguri de zahar. Am uns o tava rotunda cu unt si am inceput sa formez mici bilute. Bilutele le-am dat prin untul topit si prin mac si le-am asezat unul langa celalalt in forma de floare. La mijloc am pus bilute date prin nuca de cocos, dar dupa coacere nu prea s-a vazut diferenta :-)))). Doar la gust :-)))).
Le-am copt aprox. 35 de minute.
Le-am servit cu miere.