Galuste Cu Caise
articol scris de divainbucatarie blog divainbucatarie.ro
Galustele cu casise, la fel de bune ca si cele cu prune, nu lipsesc din meniul acestei veri. Daca punem si putina scortisoara, cu siguranta aroma ne va incanta. Totusi am o intrebare: ce preferati mai mult, prune sau caise? Eu nu pot sa ma hotarasc…
INGREDIENTE:
5 cartofi mari – aproximativ 500g
200 g faina
1 praf sare
600 g caise coapte
1/2 lingurita scortisoara macinata
6 linguri pesmet
1 lingura nuca macinata
1 plic de zahar vanilat + 2 linguri de zahar
2 linguri de unt
zahar pudra – pentru servit
scortisoara (pudra)- optional pentru servit
PREPARARE:
Procedam ca si la galustele cu prune, doar ca schimbam tipul de fructe.
Spalam caisele si le scoatem samburii fara a le taia in doua jumatati. Daca nu reusim vom folosi in galusca ambele jumatati. Le punem intr-un castron si le presaram cu zahar (si putina scortisoara daca va plac mai aromate). Fierbem cartofii in coaja cu putina sare. Dupa ce racesc ii dam prin razatoare. Amestecam cu faina astfel incat sa obtinem un aluat omogen.
Framanatam aluatul, intindem o foaie cu grosimea de ½ cm, pe care o portionam in dreptunghiuri suficient de mari cat sa imbrace caisele.
Le punem la fiert in apa cu putina sare. Vom sti ca sunt facute atunci cand se ridica la suprafata (nu au nevoie decat de 5 minute). Nu le lasam mai mult decat este necesar sa fiarba pentru ca vom distruge aluatul. Le scoatem din oala cu o paleta cu gauri, astfel incat sa se scurga apa de pe ele.
In timp ce galustele se fierb noi pregatim pesmetul, cu care vom tapeta galustele. Intr-o tigaie calim in unt pesmetul amestecat cu nuca macinata si zahar. Cand s-au rumenit le dam la o parte de pe foc. Intr-un castron adanc punem cateva galuste. Peste acestea punem 2 – 3 linguri de pesmet. Tinand castronul in maini incepem sa scuturam galustele. Ele se vor invarti si se tapeteaza singure.
Le servim cand se racesc, cu zahar pudra si scortisoara.
Pofta buna va doresc!