Galette Cu Mere Si Scortisoara
articol scris de andreea_ionutiubire blog pasiunepentrubucatarie.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Acum cateva seri aveam pofta de ceva dulce si nu eram chiar aprovizionata sa fac ceva complex, asa ca am reusit sa fac ceva rapid, cu putin unt, faina, zahar, apa, mere si scortisoara. Este un desert rapid si care va poate scoate din incurcatura.
Daca vreti sa aveti a doua zi un desert proaspat la masa de pranz sau la cina si nu vreti sa stati sa il pregatiti atunci, le puteti face cu o seara inainte, sa le puneti pe un platou si sa le bagati in frigider, iar a doua zi doar le puneti in cuptor si le coaceti.
Ingrediente:
Aluat:
330 g faina (eu am pus 150 g faina neagra si 180 g faina alba)
50 ml apa rece
150 g unt
70 g zahar pudra
1/2 lingurita esenta de vanilie
Umplutura:
5 mere
100 g zahar
1 lingurita scortisoara
50 g unt
Mod de preparare:
Intr-un vas incapator se pune faina si un praf de sare; se adauga untul taiat cubulete, zaharul pudra si apa rece si se amesteca cu paletele carlig pana se obtine un aluat omogen. Se pune 15 minute la frigider in folie alimentara.
Umplutura:
Merelor li se scoate casuta pentru seminte si se taie felii; se stropesc cu zeama de lamaie. Intr-o cratita se pun feliile de mere, zaharul, scortisoara si untul si se pune pe foc mic pentru 5-7 minute.
Asamblare:
Aluatul se imparte in 2-3 bile egale si se intind cercuri potrivite; in mijloc se aseaza feliile de mere si se impatureste aluatul astfel incat sa se suprapuna (aici puteti vedea cum se impacheteaza: http://pasiunepentrubucatarie.blogspot.com/2011/09/galette-cu-nectarine-si-coacaze-negre.html )
Deasupra se presara putina scortisoara si putin zahar.
Deasupra se presara putina scortisoara si putin zahar.
Galettele se coc pentru 40-45 minute ( in primele 10 minute la 180 g Celsius, apoi se scade temp la 140-150 grade).