Galaktoboureko
articol scris de truedelights blog
Un desert savuros, tipic grecesc, facut din crema de gris , insiropat din belsug cu sirop de lamaie si aromat cu scortisoara.
INGREDIENTE:
1 l lapte, 10 foi de placinta, 150 g unt, 200 g zahar, 5 oua, 100 g gris,
coaja rasa de lamaie, esenta de vanilie, scortisoara
Pentru sirop:
1 cana zahar, 1 cana apa, scortisoara, 1 ceasca zeama de lamaie
PREPARARE:
Se mixeaza ouale cu zaharul, se adauga grisul si laptele caldut, turnat putin cate putin.Se aseaza pe foc si se amesteca pana se ingroasa. Se opreste focul si se adauga 50 g unt si esenta de vanilie. Se unge o tava cu unt si se aseaza 5 foi de placinta unse fiecare cu unt topit. Se imbraca si peretii formei. Se toarna crema si se niveleaza. Se aseaza si celelalte 5 foi de placinta ,unse si ele cu unt topit si se presara scortisoara .Deasupra se repartizeaza restul de unt.
Se coace 25-30 minute .
Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca bine.
Sirop:
Se pun la fiert apa ,zaharul si zeama de lamaie pana se ingroasa putin.
Se adauga scortisoara .
Dupa ce placinta s-a racit se toarna siropul caldut. Acesta va fi absorbit treptat si va da o savoare deosebita, facand ca fiecare bucata de placinta sa fie o adevarata incantare pentru papilele gustative.