Gala Dulce Romanie Decembrie 2011
articol scris de Brindusa blog brindusascheaua.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
sursa fotografiei
Astazi este o zi deosebita. Este Gala DULCE ROMANIE decembrie 2011.
Inainte de a incepe gala, vreau neaparat sa va multumesc pentru participare. Ati fost cu totii tare draguti ca ati raspuns chemarii mele. Am primit multe multe retete de prajiturele, cu care sa-mi alimentez obsesia (daca nu stiati, sunt putin obsedata de prajiturelele de Craciun :D ). Si ghimbirul a aromat o parte din ele. Mi-au placut tare mult, mai ales ca toate au fost prezentate in hainute festive, sa se vada ca il asteapta pe Mosu' :))))
Cat despre mancarurile cu ghimbir, ce sa va mai spun.... m-au innebunit. Bine ca le am la indemana acum, ca trebuie neaparat sa le incerc. Sa le cititi cu atentie, caci merita aprofundate.
Inainte de a va lasa sa savurati imaginile, va aduc aminte sa o vizitati pe gazda lunii ianuarie, Adina - Mitinita si sa vedeti cu ce ne-a provocat luna aceasta.
Daca am gresit ceva sau am uitat sa pun vreo reteta, va rog sa ma scuzati si sa ma trageti de maneca. Se repara imediat :)
Si acum, participantii (in ordinea primirii retetelor)
ne-au adus Braduti cu ghimbir
Andreea si "Gurmandino"
ne-au adus Turta dulce cu miere si glazura regala
ne-au adus Muschi Impletit
Raluca Puiu si "My Fancy Cake"
ne-au adus Banuti cu portocale si ghimbir
Dorina si "Restaurantul de acasa"
ne-au adus Fursecuri fragede cu arahide si visine
Cristina Toth si "Diva in bucatarie"
ne-au adus Pui marocan
Adina si "Mitinita"
ne-au adus Gingerbread
Dana Török si "In bucataria lui Gusulita"
ne-au adus Cuburi cu alune si ghimbir
Ramona Alina Pintea si " Piri piri e Canela"
ne-au adus Entercosto agridoce
si Bolachas de natal
Liliana Alionte si "Lily in the kitchen"
ne-au adus Turta dulce
Diana Ursache si "Momente in bucatarie"
ne-au adus Supa crema de pastarnac, icre rosii si crutoane
Miha si "Dulciuri fel de fel"
ne-au adus Fursecuri cu ciocolata si vanilie
Magda Adina si "Cat's kitchen"
ne-au adus Fursecuri cu cafea si nuca
Filip Mihaela si "DiaMar - Bucataria galbena"
ne-au adus Inghetata cu ciocolata alba si ghimbir
Furnicuta boscodina
ne-a adus Omuleti cu ginger
Andreea's Chinesefood
ne-a adus Fursecuri chinezesti cu arahide
Mihaela si "De prin lume adunate..."
ne-au adus Prajiturele cu fistic, caise uscate si cardamom
si Prajiturele simple cu zahar si glazura
Ophelia ( alina paduraru) si "Bucataritul" de la necesitate la hobby
ne-au adus Placintele cu carne si ghimbir
Mihaela si "Bunatati din bucataria mea"
ne-au adus Spirale in 2 culori
Miriam si Bogdan impreuna cu "Adventures in Flavorland"
Andreea-Elena si "Toata ziua in bucatarie"
ne-au adus Bomboane pentru Craciun cu parfum de turta dulce
Daniela Mircea-Addario si "Preparam si mancam"
ne-au adus Stelute cu nuca
Iulian Dobrea si "Delicatesa culinara"
ne-au adus Curcan în sos de vin şi suc de lămâie la cuptor
Mic Claudia si "3sisterscooking"
ne-au adus Biscuiti confeti
Gabriela Iancu si "What Liberty Ate"
ne-au adus Bundt cu lamaie, ghimbir confiat si glazura de mascarpone
Licuta Marin si "Din bucataria mea"
ne-au adus Fursecuri aromate cu portocala
Pansy si "Pansy's recipes-Retetele Panselutei"
ne-au adus Fursecuri cu levantica
Blogul Irinei Olariu - bucatarie traditionala, bucatarie moderna
ne-a adus Cornulete
Raluca Grivescu ne-a adus o Negresa instelata
Ingrediente:
100 gr ciocolata
150 gr nuci
200 gr unt moale
125 gr zahar pudra
2 oua
100 gr faina
½ lingurita de praf de copt
un praf de sare
2 pliculete zahar vanilinat
1/2 lingurita scortisoara
Se preincalzeste cuptorul la 200 gr. Setopeste ciocolata la bain marine. Nucile se piseaza marunt. Se bate untul cuzaharul pudra, apoi se inglobeaza ouale si ciocolata topita. Faina se amestecacu praful de copt, sarea, zaharul vanilinat si scortisoara, iar apoi se inglobeaza incompozitia de ciocolata impreuna cu nucile. Se tapeteaza o tava cu diametrul de20 cm cu hartie de copt, se toarna compozitia si se coace aproximativ 35minute. Se poate incearca cu scobitoarea. Se scoate pe un gratar si se lasa laracit, dupa care se pudreaza cu cacao si se decoreaza cu stelute de zaharpudra.
Flory si "Retete fel de fel"
ne-au adus Turta dulce
Adela Zilahi si "Adela's cakes"
ne-au adus Bradut cu vanilie si cacao
si Brune Kager
Emily si "Emily's Cupcakes"
ne-au adus Ginger baby carrots
Ancuța Drăghici si "La Ancuta"
ne-au adus Fursecuri "Fulgi de zapada"
Elena Toma si "Bucataria Elenei"
ne-au adus Fursecuri cu ghimbir
si Pui cu bok choy
Alina Codrean si "Blog de sotie fericita"
ne-au adus Fursecuri cu alune de padure si ness
Catalina Zaharescu si "Kiss the cook"
ne-au adus Prăjiturele lipicioase cu ghimbir
Simona si "Simona's World"
ne-au adus Rulada de porc aromatizata
Corina Muresan si "Simplicity in my kitchen - Simplitate in bucatarie"
ne-au adus Turta dulce - Gingerbread
Miky Apostu si "Pasiunile Mihaelei"
ne-au adus Diamante cu cafea si piper
Angela Lapadat si "Delicious Flavours"
ne-au adus Rulada cu praz si ghimbir
Diana-Maria Oana si "Can't boil an egg :)"
ne-au adus Turta dulce
Besoiu Bettina si "Betty's Kitchen"
ne-au adus Vanille kipferln
Bulgarasi de zapada
si Cinnamon buns
Carmen Negoescu si "Bucataria furnicutilor"
ne-au adus Turta dulce glazurata
Antonina si "Dulcegarii culinare"
ne-au adus Cheesecake cu dovleac copt, ghimbir si aroma de portocale
Angelica Nistor ne-a adus Prajiturele Sarah Bernard
Ingrediente:
Bezea:
-3 oua
-0.300 gr.zahar praf
-cativa stropi zeama de lamaie
-0.100 gr.nuca macinata
Crema:
-1 pachet de unt
-3 galbenusuri
-0.200 gr.zahar praf
-50 gr.cacao
-nuca macinata pt.tavalit
Mod de preparare:
1.Separam cu foarte multa atentie albusurile de galbenusuri in asa fel inca sa nu cada deloc galbenus in albus,altfel ,poate ne va fi compromisa toata treaba de acum inainte.
2.Intr-un vas (oridecare numai sa nu fie din plastic)pe care inainte l-am sters cu otet pt.a fi sigura ca este nicio urma de grasime ,punem albusurile lasate la temperatura camerei si le batem pana formeaza usoare varfuri .Incorporam treptat zaharul si batem pana se topeste ,dar fara pauza pana obtinem o spuma groasa ,teapana si sclipitoare.Spuma este gata de batut cand intoarcem vasul in jos si nu cade.
3.Dupa acest procedeu,punem vasul cu bezea pe baie de abur batand in continuare pana se incalzeste usor bezeaua,nu foarte tare ,cat sa fie calduta.Putem verifica cu degetul.
4.Luam de pe foc vasul cu bezea si adaugam apoi treptat cate o lingura de nuca si invaluim usor cu o spatula totul de sus in jos.
Bezea:
-3 oua
-0.300 gr.zahar praf
-cativa stropi zeama de lamaie
-0.100 gr.nuca macinata
Crema:
-1 pachet de unt
-3 galbenusuri
-0.200 gr.zahar praf
-50 gr.cacao
-nuca macinata pt.tavalit
Mod de preparare:
1.Separam cu foarte multa atentie albusurile de galbenusuri in asa fel inca sa nu cada deloc galbenus in albus,altfel ,poate ne va fi compromisa toata treaba de acum inainte.
2.Intr-un vas (oridecare numai sa nu fie din plastic)pe care inainte l-am sters cu otet pt.a fi sigura ca este nicio urma de grasime ,punem albusurile lasate la temperatura camerei si le batem pana formeaza usoare varfuri .Incorporam treptat zaharul si batem pana se topeste ,dar fara pauza pana obtinem o spuma groasa ,teapana si sclipitoare.Spuma este gata de batut cand intoarcem vasul in jos si nu cade.
3.Dupa acest procedeu,punem vasul cu bezea pe baie de abur batand in continuare pana se incalzeste usor bezeaua,nu foarte tare ,cat sa fie calduta.Putem verifica cu degetul.
4.Luam de pe foc vasul cu bezea si adaugam apoi treptat cate o lingura de nuca si invaluim usor cu o spatula totul de sus in jos.
5.Cand este gata si perfect omogenizat totul ,punem bezea intr-un pos .Pregatim o tava in care am pus hartie de copt sau cine doreste o poate unge cu unt si tapeta cu faina.Acest pas este necesar altfel riscam sa nu mai putem dezlipi prajiturelele de tava.In tava astfel pregatita ,spritam rozete micute si egale de bezea.
6.Dam tava la cuptor la cea mai mica treapta pana se usuca pt.aproximativ o ora .Le puteti verifica ...sunt gata cand sunt crocante la exterior si suna a gol cand sunt batute usor.Trebuie ca apa sa se evapore doar atat cat desertul sa se intareasca si sa fie aerat.Oprim cuptorul si le lasam sa se raceasca.
De retinut ca doar dupa o ora deschidem usa sa le verificam!.Daca faceti cantitate mai mare ,cat timp coaceti un rand de bezele ,restul spumei pastrati-o la frigider pana ii vine randul.
CREMA:
7.Amestecam intr-un vas pe baie de abur galbenusurile cu zaharul ,cu cacaua si batem bine pana compozitia se incheaga si se ingroasa.Luam de pe foc si o lasam sa se raceasca.Separat batem untul spuma si dupa aceea adaugam cate o lingura din amestecul de galbenusuri(si nu invers)continuand baterea pana ne rezulta o crema fina ,uniforma.
8.Lipim cate doua bezele cu baza una de alta si apoi le dam prin nuca macinata.
Mai putem sa lipim bezelele varf la varf,sa le ungem de jur imprejur cu crema pana le dam forma unui cilindru si apoi sa le dam prin nuca macinata .In asa fel ne ne vor rezulta tobite.
9.Punem prajiturelele la rece.Gustul maxim il au cand sunt servite reci.
6.Dam tava la cuptor la cea mai mica treapta pana se usuca pt.aproximativ o ora .Le puteti verifica ...sunt gata cand sunt crocante la exterior si suna a gol cand sunt batute usor.Trebuie ca apa sa se evapore doar atat cat desertul sa se intareasca si sa fie aerat.Oprim cuptorul si le lasam sa se raceasca.
De retinut ca doar dupa o ora deschidem usa sa le verificam!.Daca faceti cantitate mai mare ,cat timp coaceti un rand de bezele ,restul spumei pastrati-o la frigider pana ii vine randul.
CREMA:
7.Amestecam intr-un vas pe baie de abur galbenusurile cu zaharul ,cu cacaua si batem bine pana compozitia se incheaga si se ingroasa.Luam de pe foc si o lasam sa se raceasca.Separat batem untul spuma si dupa aceea adaugam cate o lingura din amestecul de galbenusuri(si nu invers)continuand baterea pana ne rezulta o crema fina ,uniforma.
8.Lipim cate doua bezele cu baza una de alta si apoi le dam prin nuca macinata.
Mai putem sa lipim bezelele varf la varf,sa le ungem de jur imprejur cu crema pana le dam forma unui cilindru si apoi sa le dam prin nuca macinata .In asa fel ne ne vor rezulta tobite.
9.Punem prajiturelele la rece.Gustul maxim il au cand sunt servite reci.
Aceste prajiturele pot fi chiar un cadou perfect!!!
si Bezele "tomate"
Ingrediente :
Bezea:
-3 albusuri la temperatura camerei
-250 gr.zahar praf
-20 gr.pudra de tomate(am scris mai jos cum se obtine)
-putin colorant rosu alimentar
-un varf de cutit cream of tartar
Crema:
-1 pachet de unt
-150 gr.zahar praf
-1/2 lingurita de busuioc(uscat )
sau
-o lingurita busuioc proaspat tocat foarte fin
Ne mai trebuie:
-putina pasta de zahar verde pt.codite
Mod de preparare:
Pudra de rosii:
Eu am avut rosii uscate la tara pe care le-am maruntit ,le-am pus intr-o tava la cuptor pana s-au uscat si mai bine,apoi le-am macinat cu rasnita de cafea.Le-am cernut printr-o sita fina de cateva ori pana a ramas o pudra foarte fina.In lipsa rosiilor uscate pregatiti pudra de rosii asa:
Incepeti in primul rand sa incalziti cuptorul la o temperatura medie .
Intindeti o hartie pergament intr-o tava cu dimensiunea de 20/30 cm.Ungeti hartia pergament cu un strat fin de pasta de tomate folosindu-va de o spatula .Puneti tava la cuptor pt.1 -1/2 ora pana ce pasta se usuca si se poate dezlipi ca pe o folie.Rupeti-o in bucatele marunte si puneti-o din nou la cuptor pt.alte 15 minute pana este uscata complet.Lasati-o apoi sa se raceasca si maruntiti-o bine intr-o rasnita de cafea pana ne rezulta o pulbere fina.Ar trebui sa va rezulte 20 de grame de pudra,exact cat ne trebuie la reteta.Cerneti pudra print-o sita fina de cateva ori ,dupa care o puneti intr-un castronel uscat pana ii vine randul sa o folosim.
Bezele:
Separam cu foarte multa atentie albusurile de galbenusuri in asa fel inca sa nu cada deloc galbenus in albus,altfel ,poate ne va fi compromisa toata treaba de acum inainte.
Intr-un vas (oridecare numai sa nu fie din plastic)pe care inainte l-am sters cu otet pt.a fi sigura ca este nicio urma de grasime ,punem albusurile lasate la temperatura camerei si le batem pana formeaza usoare varfuri .Incorporam treptat zaharul,cream of tartar si batem pana se topeste ,dar fara pauza pana obtinem o spuma groasa ,teapana si sclipitoare.Spuma este gata de batut cand intoarcem vasul in jos si nu cade.
Adaugam pudra de rosii si colorantul alimentar .Cand este gata si perfect omogenizat totul ,punem bezea intr-un pos .Pregatim o tava in care am pus hartie de copt si spritam rondele micute si egale de bezea.Dam tava la cuptor la cea mai mica treapta pana se usuca pt.aproximativ o ora .Le puteti verifica ...sunt gata cand sunt crocante la exterior si suna a gol cand sunt batute usor.Trebuie ca apa sa se evapore doar atat cat desertul sa se intareasca si sa fie aerat.Oprim cuptorul si le lasam sa se raceasca.
De retinut ca doar dupa o ora deschidem usa sa le verificam!.Daca faceti cantitate mai mare ,cat timp coaceti un rand de bezele ,restul spumei pastrati-o la frigider pana ii vine randul.
Crema:
Batem spuma untul cu zaharul si adaugam apoi busuiocul.Daca folositi busuioc uscat eu zic sa-l puneti in putina apa la hidratat si apoi sa-l stoarceti foarte bine intr-un tifon .
Daca busuiocul e proaspat maruntiti-l cat de bine,puneti-l intre doua servete de bucatarie si presati usor .
Omogenizati foarte bine crema ,dupa care puneti-o intr-un cornet de hartie sau pos.
Cand sunt gata bezelele le grupam cate doua cam de aceeasi marime.Partea care vine jos o razalim foarte usor cu o razatoare pt.a avea stabilitate cand vom forma rosioarele.Pe bezelele care vin in parte de sus facem din pasta de zahar verde cateva codite.Spritam pe bezeaua de jos cantitati egale de crema.Unim cele doua bezele presandu-le foarte usor.Cand sunt gata le dam la rece.
Bezelelele tomate au gustul sublim cand sunt reci !
Pofta buna !
Kadia si "In jurul mesei"
ne-au adus Biscuiti cu vanilie si migdale
Macaron cu crema de portocale
Bombonele dulci cu migdale si curmale
si Biscuiti colorati
Alina S si "Pasiuni culinare"
ne-au adus Sania Mosului cu prajituri
Simona si "Alison's trials"
ne-au adus Ginger Ale
Gabriela D si "Papa Bun"
ne-au adus Cornulete cu untura
si Mini choux cu crema de trufe si frisca
Irina ne-a adus Rulada de Craciun
Pregatiti prajitura cu o zi inainte de a o servi.
Crema
3 oua
3 linguri zahar
25 cl lapte
3 linguri rase de maizena
2 plicuri zahar vanilat
200 g unt
5 linguri cognac
2 picaturi de colorant alimentar galben
3 oua
3 linguri zahar
25 cl lapte
3 linguri rase de maizena
2 plicuri zahar vanilat
200 g unt
5 linguri cognac
2 picaturi de colorant alimentar galben
Blat
4 oua
125 g zahar
125 g faina
50 g unt
Cireste confiate, coaja de portocale confiata taiata bucati mici
Bezele pentru decor.
Bezele pentru decor.
Scoateti untul din frigider, taiati-l in bucati mici, lasati-l deoparte pana preparati crema.
Crema :
Varsati intr-o cratita maizena cu zaharul si zaharul vanilat. Adaugati ouale, amestecati dupa fiecare ou. Adaugati colorantul si apoi laptele racit. Amestecati bine. Puneti cratita pe foc mic, amestecati tot timpul pana cand crema incepe sa fiarba si se ingroasa. Stingeti focul, lasati crema sa se raceasca fara sa o puneti la frigider. Amestecati din cand in cand.
Amestecati untul cu o lingura de lemn pana obtineti o pasta. Incorporati untul in crema racita lingura cu lingura. Amestecati indelung dupa fiecare lingura de unt. Adaugati cele 5 linguri de cognac si amestecati din nou. Puneti crema la rece.
Bateti galbenusurile cu zaharul. Bateti albusurile spuma. Topiti untul si lasati-l la racit.Adaugati faina si si untul la galbenusuri. Adaugati apoi usor si albusurile.
Preincalziti cuptorul la 180?C.
Varsati aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Puneti tava la copt timp de 12 minute. Rasturnati foaia peste un prosop uscat pe care ati presarat putin zahar pudra. Rulati foaia cu tot cu prosop si lasati-o sa se raceasca. Derulati-o cand s-a racit si insiropati-o cu cognac.
Intindeti trei sferturi din crema peste foaie, presarati cirese si coaja de portocale, rulati si puneti prajitura la rece timp de o ora. Intindeti restul de crema peste prajiura, decorati. Pastrati rulada la frigider.
Pofta buna.
Si acum retetele mele:
Biscuiti cu dulce de leche