contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Gala Dulce Romanie Decembrie 2011

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

                                                                                                                                    sursa fotografiei
Astazi este o zi deosebita. Este Gala DULCE ROMANIE decembrie 2011.

Inainte de a incepe gala, vreau neaparat sa va multumesc pentru participare. Ati fost cu totii tare draguti ca ati raspuns chemarii mele. Am primit multe multe retete de prajiturele, cu care sa-mi alimentez obsesia (daca nu stiati, sunt putin obsedata de prajiturelele de Craciun :D ). Si ghimbirul a aromat o parte din ele. Mi-au placut tare mult, mai ales ca toate au fost prezentate in hainute festive, sa se vada ca il asteapta pe Mosu' :))))
Cat despre mancarurile cu ghimbir, ce sa va mai spun.... m-au innebunit. Bine ca le am la indemana acum, ca trebuie neaparat sa le incerc. Sa le cititi cu atentie, caci merita aprofundate.
Inainte de a va lasa sa savurati imaginile, va aduc aminte sa o vizitati pe gazda lunii ianuarie, Adina - Mitinita si sa vedeti cu ce ne-a provocat luna aceasta.
Daca am gresit ceva sau am uitat sa pun vreo reteta, va rog sa ma scuzati si sa ma trageti de maneca. Se repara imediat :)
Si acum, participantii (in ordinea primirii retetelor)


Andreea si "Gurmandino"
ne-au adus Muschi Impletit

Raluca Puiu  si "My Fancy Cake"





Cristina Toth si "Diva in bucatarie"
ne-au adus Pui marocan

Adina si "Mitinita"
ne-au adus Gingerbread






Ramona Alina Pintea si " Piri piri e Canela"


si Bolachas de natal

Liliana Alionte si "Lily in the kitchen"
ne-au adus Turta dulce

Diana Ursache si "Momente in bucatarie"
ne-au adus Supa crema de pastarnac, icre rosii si crutoane

 Miha si "Dulciuri fel de fel"
ne-au adus Fursecuri cu ciocolata si vanilie

Magda Adina si "Cat's kitchen"
ne-au adus Fursecuri cu cafea si nuca

Filip Mihaela si "DiaMar - Bucataria galbena"
ne-au adus Inghetata cu ciocolata alba si ghimbir

Furnicuta boscodina
ne-a adus Omuleti cu ginger

Andreea's Chinesefood
ne-a adus Fursecuri chinezesti cu arahide

Mihaela si "De prin lume adunate..."
ne-au adus Prajiturele cu fistic, caise uscate si cardamom

si Prajiturele simple cu zahar si glazura





 Ophelia ( alina paduraru) si "Bucataritul" de la necesitate la hobby










Miriam si Bogdan impreuna cu "Adventures in Flavorland"





Andreea-Elena si "Toata ziua in bucatarie"
ne-au adus Bomboane pentru Craciun cu parfum de turta dulce




Daniela Mircea-Addario si "Preparam si mancam"
ne-au adus Stelute cu nuca


Iulian Dobrea si "Delicatesa culinara"
ne-au adus Curcan în sos de vin şi suc de lămâie la cuptor

Mic Claudia si "3sisterscooking"
ne-au adus Biscuiti confeti

Gabriela Iancu si "What Liberty Ate"
ne-au adus Bundt cu lamaie, ghimbir confiat si glazura de mascarpone

Licuta Marin si "Din bucataria mea"
ne-au adus Fursecuri aromate cu portocala

Pansy si "Pansy's recipes-Retetele Panselutei"
ne-au adus  Fursecuri cu levantica

 Blogul Irinei Olariu - bucatarie traditionala, bucatarie moderna
  ne-a adus Cornulete

Raluca Grivescu ne-a adus o Negresa instelata


Ingrediente:
100 gr ciocolata
150 gr nuci
200 gr unt moale
125 gr zahar pudra
2 oua
100 gr faina
½ lingurita de praf de copt
un praf de sare
2 pliculete zahar vanilinat
1/2 lingurita scortisoara

Se preincalzeste cuptorul la 200 gr. Setopeste ciocolata la bain marine. Nucile se piseaza marunt. Se bate untul cuzaharul pudra, apoi se inglobeaza ouale si ciocolata topita. Faina se amestecacu praful de copt, sarea, zaharul vanilinat si scortisoara, iar apoi se inglobeaza incompozitia de ciocolata impreuna cu nucile. Se tapeteaza o tava cu diametrul de20 cm cu hartie de copt, se toarna compozitia si se coace aproximativ 35minute. Se poate incearca cu scobitoarea. Se scoate pe un gratar si se lasa laracit, dupa care se pudreaza cu cacao si se decoreaza cu stelute de zaharpudra.

Flory si "Retete fel de fel"
ne-au adus Turta dulce

Adela Zilahi si "Adela's cakes"
ne-au adus Bradut cu vanilie si cacao

si Brune Kager

Emily si "Emily's Cupcakes"
ne-au adus Ginger baby carrots

Ancuța Drăghici si "La Ancuta"
ne-au adus Fursecuri "Fulgi de zapada"

Elena Toma si "Bucataria Elenei"
ne-au adus Fursecuri cu ghimbir

si Pui cu bok choy

Alina Codrean si "Blog de sotie fericita"
ne-au adus Fursecuri cu alune de padure si ness

Catalina Zaharescu si "Kiss the cook"
ne-au adus Prăjiturele lipicioase cu ghimbir


 
Simona si "Simona's World"
ne-au adus Rulada de porc aromatizata

Corina Muresan si "Simplicity in my kitchen - Simplitate in bucatarie"
ne-au adus Turta dulce - Gingerbread 

Miky Apostu si "Pasiunile Mihaelei"
ne-au adus Diamante cu cafea si piper

Angela Lapadat si "Delicious Flavours"
ne-au adus Rulada cu praz si ghimbir

Diana-Maria Oana si "Can't boil an egg :)"
ne-au adus Turta dulce

Besoiu Bettina si "Betty's Kitchen"
ne-au adus  Vanille kipferln 

 Bulgarasi de zapada

si Cinnamon buns

Carmen Negoescu si "Bucataria furnicutilor"
ne-au adus Turta dulce glazurata

Antonina si "Dulcegarii culinare"
ne-au adus Cheesecake cu dovleac copt, ghimbir si aroma de portocale

Angelica Nistor ne-a adus Prajiturele Sarah Bernard

Ingrediente:
Bezea:
-3 oua
-0.300 gr.zahar praf
-cativa stropi zeama de lamaie
-0.100 gr.nuca macinata
Crema:
-1 pachet de unt
-3 galbenusuri
-0.200 gr.zahar praf
-50 gr.cacao
-nuca macinata pt.tavalit
Mod de preparare:
1.Separam cu foarte multa atentie albusurile de galbenusuri in asa fel inca sa nu cada deloc galbenus in albus,altfel ,poate ne va fi compromisa toata treaba de acum inainte.
2.Intr-un vas (oridecare numai sa nu fie din plastic)pe care inainte l-am sters cu otet pt.a fi sigura ca este nicio urma de grasime ,punem albusurile lasate la temperatura camerei si le batem pana formeaza usoare varfuri .Incorporam treptat zaharul si batem pana se topeste ,dar fara pauza pana obtinem o spuma groasa ,teapana si sclipitoare.Spuma este gata de batut cand intoarcem vasul in jos si nu cade.
3.Dupa acest procedeu,punem vasul cu bezea pe baie de abur batand in continuare pana se incalzeste usor bezeaua,nu foarte tare ,cat sa fie calduta.Putem verifica cu degetul.
4.Luam de pe foc vasul cu bezea si adaugam apoi treptat cate o lingura de nuca si invaluim usor cu o spatula totul de sus in jos.
5.Cand este gata si perfect omogenizat totul ,punem bezea intr-un pos .Pregatim o tava in care am pus hartie de copt sau cine doreste o poate unge cu unt si tapeta cu faina.Acest pas este necesar altfel riscam sa nu mai putem dezlipi prajiturelele de tava.In tava astfel pregatita ,spritam rozete micute si egale de bezea.
6.Dam tava la cuptor la cea mai mica treapta pana se usuca pt.aproximativ o ora .Le puteti verifica ...sunt gata cand sunt crocante la exterior si suna a gol cand sunt batute usor.Trebuie ca apa sa se evapore doar atat cat desertul sa se intareasca si sa fie aerat.Oprim cuptorul si le lasam sa se raceasca.
De retinut ca doar dupa o ora deschidem usa sa le verificam!.Daca faceti cantitate mai mare ,cat timp coaceti un rand de bezele ,restul spumei pastrati-o la frigider pana ii vine randul.
CREMA:
7.Amestecam intr-un vas pe baie de abur galbenusurile cu zaharul ,cu cacaua si batem bine pana compozitia se incheaga si se ingroasa.Luam de pe foc si o lasam sa se raceasca.Separat batem untul spuma si dupa aceea adaugam cate o lingura din amestecul de galbenusuri(si nu invers)continuand baterea pana ne rezulta o crema fina ,uniforma.
8.Lipim cate doua bezele cu baza una de alta si apoi le dam prin nuca macinata.
Mai putem sa lipim bezelele varf la varf,sa le ungem de jur imprejur cu crema pana le dam forma unui cilindru si apoi sa le dam prin nuca macinata .In asa fel ne ne vor rezulta tobite.
9.Punem prajiturelele la rece.Gustul maxim il au cand sunt servite reci.
Aceste prajiturele pot fi chiar un cadou perfect!!!

  


si Bezele "tomate"



Ingrediente :
Bezea:
-3 albusuri la temperatura camerei
-250 gr.zahar praf
-20 gr.pudra de tomate(am scris mai jos cum se obtine)
-putin colorant rosu alimentar
-un varf de cutit cream of tartar

Crema:
-1 pachet de unt
-150 gr.zahar praf
-1/2 lingurita de busuioc(uscat )
sau 
-o lingurita busuioc proaspat tocat foarte fin
Ne mai trebuie:
-putina pasta de zahar verde pt.codite

Mod de preparare:
Pudra de rosii:
Eu am avut rosii uscate la tara pe care le-am maruntit ,le-am pus intr-o tava la cuptor pana s-au uscat si mai bine,apoi le-am macinat cu rasnita de cafea.Le-am cernut printr-o sita fina de cateva ori pana a ramas o pudra foarte fina.In lipsa rosiilor uscate pregatiti pudra de rosii asa:
Incepeti in primul rand sa incalziti cuptorul la o temperatura medie .
Intindeti o hartie pergament intr-o tava cu dimensiunea de 20/30 cm.Ungeti hartia pergament cu un strat fin de pasta de tomate folosindu-va de o spatula  .Puneti tava la cuptor pt.1 -1/2 ora pana ce pasta se usuca si se poate dezlipi ca pe o folie.Rupeti-o in bucatele marunte si puneti-o din nou la cuptor pt.alte 15 minute pana este uscata complet.Lasati-o apoi sa se raceasca si maruntiti-o bine intr-o rasnita de cafea pana ne rezulta o pulbere fina.Ar trebui sa va rezulte 20 de grame de pudra,exact cat ne trebuie la reteta.Cerneti pudra print-o sita fina de cateva ori ,dupa care o puneti intr-un castronel uscat pana ii vine randul sa o folosim.

Bezele:
Separam cu foarte multa atentie albusurile de galbenusuri in asa fel inca sa nu cada deloc galbenus in albus,altfel ,poate ne va fi compromisa toata treaba de acum inainte.
Intr-un vas (oridecare numai sa nu fie din plastic)pe care inainte l-am sters cu otet pt.a fi sigura ca este nicio urma de grasime ,punem albusurile lasate la temperatura camerei si le batem pana formeaza usoare varfuri .Incorporam treptat zaharul,cream of tartar  si batem pana se topeste ,dar fara pauza pana obtinem o spuma groasa ,teapana si sclipitoare.Spuma este gata de batut cand intoarcem vasul in jos si nu cade.
Adaugam pudra de rosii si colorantul alimentar .Cand este gata si perfect omogenizat totul ,punem bezea intr-un pos .Pregatim o tava in care am pus hartie de copt si spritam rondele micute si egale de bezea.Dam tava la cuptor la cea mai mica treapta pana se usuca pt.aproximativ o ora .Le puteti verifica ...sunt gata cand sunt crocante la exterior si suna a gol cand sunt batute usor.Trebuie ca apa sa se evapore doar atat cat desertul sa se intareasca si sa fie aerat.Oprim cuptorul si le lasam sa se raceasca.
De retinut ca doar dupa o ora deschidem usa sa le verificam!.Daca faceti cantitate mai mare ,cat timp coaceti un rand de bezele ,restul spumei pastrati-o la frigider pana ii vine randul.

Crema: 
Batem spuma untul cu zaharul si adaugam apoi busuiocul.Daca folositi busuioc uscat eu zic sa-l puneti in putina apa la hidratat si apoi sa-l stoarceti foarte bine intr-un tifon .
Daca busuiocul e proaspat maruntiti-l cat de bine,puneti-l intre doua servete de bucatarie si presati usor .
Omogenizati foarte bine crema ,dupa care puneti-o intr-un  cornet de hartie sau pos.
Cand sunt gata bezelele le grupam cate doua cam de aceeasi marime.Partea care vine jos o razalim foarte usor cu o razatoare pt.a avea stabilitate cand vom forma rosioarele.Pe bezelele care vin in parte de sus  facem din pasta de zahar verde cateva codite.Spritam pe bezeaua de jos cantitati egale de crema.Unim cele doua bezele presandu-le foarte usor.Cand sunt gata le dam la rece.
Bezelelele tomate au gustul sublim cand sunt reci !
Pofta buna !
 




Macaron cu crema de portocale 


Bombonele dulci cu migdale si curmale

si  Biscuiti colorati

Alina S si "Pasiuni culinare"
ne-au adus Sania Mosului cu prajituri

Simona si "Alison's trials"
ne-au adus Ginger Ale

Gabriela D si "Papa Bun"
ne-au adus  Cornulete cu untura

si Mini choux cu crema de trufe si frisca

Irina ne-a adus Rulada de Craciun
 
Pregatiti prajitura cu o zi inainte de a o servi.
Crema
3 oua
3 linguri zahar
25 cl lapte
3 linguri rase de maizena
2 plicuri zahar vanilat
200 g unt
5 linguri cognac
2 picaturi de colorant alimentar galben

Blat
4 oua

125 g zahar
125 g faina
50 g unt
Cireste confiate, coaja de portocale confiata taiata bucati mici
Bezele pentru decor.

Scoateti untul din frigider, taiati-l in bucati mici, lasati-l deoparte pana preparati crema.
Crema :
Varsati intr-o cratita maizena cu zaharul si zaharul vanilat. Adaugati ouale, amestecati dupa fiecare ou. Adaugati colorantul si apoi laptele racit. Amestecati bine. Puneti cratita pe foc mic, amestecati tot timpul pana cand crema incepe sa fiarba si se ingroasa. Stingeti focul, lasati crema sa se raceasca fara sa o puneti la frigider. Amestecati din cand in cand.
Amestecati untul cu o lingura de lemn pana obtineti o pasta. Incorporati untul in crema racita lingura cu lingura. Amestecati indelung dupa fiecare lingura de unt. Adaugati cele 5 linguri de cognac si amestecati din nou. Puneti crema la rece.
Bateti galbenusurile cu zaharul. Bateti albusurile spuma. Topiti untul si lasati-l la racit.Adaugati faina si si untul la galbenusuri. Adaugati apoi usor si albusurile.
Preincalziti cuptorul la 180?C.
Varsati aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Puneti tava la copt timp de 12 minute. Rasturnati foaia peste un prosop uscat pe care ati presarat putin zahar pudra. Rulati foaia cu tot cu prosop si lasati-o sa se raceasca. Derulati-o cand s-a racit si insiropati-o cu cognac.
Intindeti trei sferturi din crema peste foaie, presarati cirese si coaja de portocale, rulati si puneti prajitura la rece timp de o ora. Intindeti restul de crema peste prajiura, decorati. Pastrati rulada la frigider.
Pofta buna.

Si acum retetele mele:


Biscuiti cu dulce de leche









Cupcakes umplute cu dulce de leche