Fructul De Cactus
articol scris de mayas-esprit.blogspo blog mayas-esprit.blogspot.com
Acest cactus(Opuntia ficus indica) din familia Cactaceae,poate ajunge pîna la 6 m înaltime.Se cultiva în America de Sud,Australia,Kenia.Italia aprovizioneaza piata din iulie pîna în septembrie,Spania din august pîna în noiembrie,Israel tot anul.Fructul are aproximativ dimensiuea unui ou de gîsca.Cîntareste între 100-200 g.
Coaja este colorata în functie de varietate de la galben/somon,maro deschis,rosu,chiar si verde.Cu toate ca-s periati înainte de vînzare,atentie la tepii miusculi aproape transparenti care strapung pielea cu mare usurinta,si ustura :P Aroma acestui fruct este o combinatie între para,lubenita,pepene,dar are si o aroma usor leguminoasa.Pulpa este dulce acrisoara,cu simburi destul de marisori si tari,dar comestibili.Fructul de cactus nu se mai coace dupa recolta.Daca a fost cules necopt,se înmoaie din cauza vîrstei,dar nu devine mai dulce sau aromat.Pastrat la rece,tine aproximativ o saptamîna.Frunzele tinere ale acestei plante sînt comestibile.
Proprietati nutritive pe 100 g fruct proaspat:
- calorii -70
- apa - 86 %
- carbohidrati - 7,1%
- proteine -1%
- grasimi - 0,4%
- fibre - 5%
- calciu - 54 mg
- fier - 0,6 mg
- caliu - 240 mg
- magneziu - 20 mg
- Vitamina B1 - 0.046 mg
- Vitamina B2 - 0.05 mg
- Vitamina B3 - 0.42 mg
- Vitamina B6 - 0.11 mg
- Vitamina C - 2.74 mg
Fructele de cactus se pot consuma proaspete,taiate în jumatate si servite cu lingurita precum un kiwi,sau se poate decoji si felia,sau taia cubulete.Foarte bun si într-o salata de fructe mai exotica.