contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Fructul De Cactus

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


Acest cactus(Opuntia ficus indica) din familia Cactaceae,poate ajunge pîna la 6 m înaltime.Se cultiva în America de Sud,Australia,Kenia.Italia aprovizioneaza piata din iulie pîna în septembrie,Spania din august pîna în noiembrie,Israel tot anul.Fructul are aproximativ dimensiuea unui ou de gîsca.Cîntareste între 100-200 g.
Coaja este colorata în functie de varietate de la galben/somon,maro deschis,rosu,chiar si verde.Cu toate ca-s periati înainte de vînzare,atentie la tepii miusculi aproape transparenti care strapung pielea cu mare usurinta,si ustura :P Aroma acestui fruct este o combinatie între para,lubenita,pepene,dar are si o aroma usor leguminoasa.Pulpa este dulce acrisoara,cu simburi destul de marisori si tari,dar comestibili.Fructul de cactus nu se mai coace dupa recolta.Daca a fost cules necopt,se înmoaie din cauza vîrstei,dar nu devine mai dulce sau aromat.Pastrat la rece,tine aproximativ o saptamîna.Frunzele tinere ale acestei plante sînt comestibile.



Proprietati nutritive pe 100 g fruct proaspat:

  • calorii -70
  • apa - 86 %
  • carbohidrati - 7,1%
  • proteine -1%
  • grasimi - 0,4%
  • fibre - 5%
  • calciu - 54 mg
  • fier - 0,6 mg
  • caliu - 240 mg
  • magneziu - 20 mg
  • Vitamina B1 - 0.046 mg
  • Vitamina B2 - 0.05 mg
  • Vitamina B3 - 0.42 mg
  • Vitamina B6 - 0.11 mg
  • Vitamina C - 2.74 mg


Fructele de cactus se pot consuma proaspete,taiate în jumatate si servite cu lingurita precum un kiwi,sau se poate decoji si felia,sau taia cubulete.Foarte bun si într-o salata de fructe mai exotica.


Articol recomandat de mayas-esprit.blogspot.com