contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

From Paris With Love…

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Mi s-a parut un titlu potrivit si imi aduce aminte si de cantecul cu aceleasi versuri. In week-end-ul trecut am vizitat Parisul pentru trei zile si a fost minunat. Parisul este o metropola splendida care merita vizitata, iar de cand Wizzair-ul ofera curse foaaarte avantajoase e pacat sa nu o facem.

Noi ne-am facut temele de acasa si minivacanta a fost foarte reusita. Am stiut dinainte ce doream sa vizitam, cum si de ce. Am vazut noul Arc de Triump din La Defence, zona in care a fost de fapt si hotelul nostru. Ne-am inceput excursia in La Defence, care este centrul financiar al Parisului. Aici este si mall-ul Quatre Temps, unde am gasit cel mai mare Auchan vazut vreodata de noi-pe 3 nivele. Mall-ul avea toate brandurile pe care le gasim acum din fericire si la Cluj (inafara de H&M-dar sunt sigura ca vor veni si ei) asha ca nu am zabovit mult in Mall, doar cat sa cumparam vin si sampanie-doar eram la Paris.

Apoi am vizitat Noul Arc de triumf care este o cladire de birouri guvernamentale, ne-am plimbar prin minunatele parcuri din La Defence care sunt o imbinare maiastra intre dale de beton si frumoase peluze cu iarba taiata perfect la 1 cm, impachetate in fantani arteziene si arta moderna. Aceasta zona, spun parizienii, nu este de fapt Parisul. Este orice centru financiar din orice metropola din lume. Si au dreptate. Dar e frumos si merita vazut.

Apoi am pornit cu metroul 3 statii pe linia M1 (galbena) si am ajuns la vechiul Arc de Triumf -care este asezat pe aceeasi axa cu noul Arc dar si cu Champ Elysee si cu obeliscul(care a fost se pare “imprumutat” din Luxor, Egipt pe termen nelimitat) si Louvre-ul la celalat capat.

Am fotografiat arcul, am urcat pe el, am facut multe poze. De pe arc am remarcat gradinile suspendate care predomina in Paris din cauza lipsei de spatiu. Gradini verzi pe mai toate acoperisurile. De asemenea am remarcat fatadele cladirilor, curate, fara praf…si ne-am tot intrebat..oare aici nu exista praf? e totusi centrul Parisului. Se pare ca nu, nu exista praf si de asemenea se pare ca se spala mult mai mult strazile si chiar cladirile.

Apoi am mers agale la plimbare pe Champ Elysee, unde am vazut reprezentate toate marile branduri internationale, de la Renault care avea afisat primul si ultimul model in vitrina, pana la McDonalds si Louis Vuitton-unde era o coade de 2 ore pentru a intra in magazin:)

Exista numeroase terase si restaurante pe Champ Elysee pentru toate buzunarele. Am baut o cafea cu prietenii nostri care locuiesc la Paris, pe o terasa de acest gen si ne-am uitat la trecatori-superbi- o lume cosmopolita, diversa si intriganta.

Pe la jumatatea strazii se coteste la dreapta si se trece pe langa Grand Palais peste o punte superba pentru a se ajunge la Domul Invalizilor. Aici e inmormantat Napoleon alaturi de cativa din generalii sai.

La Domul Invalizilor am mancat cea mai buna inghetata Ben and Jerry’s din ultimii doi ani..si singura, deoarece in Romania inca nu se gaseste. Inghetata e originara din Vermont si eu sunt indragostita de ea. Mi-a fost un dor nebun. Am luat Chunky Monkey.

Dupa Domul Invalizilor ne-am pornit plini de energie spre obiectivul obiectivelor: Turnul Eiffel. Ne-am plimbat pierduti pe stradute stramte cu capul ridicat vazand tot timpul Turnul si indreptandu-ne spre el. (Asha scria in ghidul turistic, sa ne pierdem pe stradutele din Paris pentru a descoperi comori ascunse-si asha am facut:)

La Turn cozi enorme la lift, cersetori si vanzatori ambulanti ilegali se contopeau toti intr-o harmalaie de nedescris.

Am mancat aici un sandwich in bagheta frantuzeasca la un pret ridicol si cu un gust dubios. Am stat la mai sus numita coada, am vazut turnul de jos, de sus, de pe fiecare platforma si din varf. Am vazut si intrarea la cel mai select restaurant din Paris numit Jules Vernes care are un lift separat si se gaseste in turn, dar preturile sunt prohibitive-5 course meal 180 Euro.

Apoi ne-am plimbat in gradinile din Champ du Mars-unde se afla Turnul si am admirat artistii stradali, turistii cu milioane de DSLR-uri care au venit din toate colturile lumii sa vada orasul si cersetorii care stim cu totii de unde au venit.

A doua zi am vazut Notre Dame de Paris, apoi am mancat o French Onion Soup chiar langa catedrala si pot sa afirm cu tarie ca a fost cea mai buna supa de ceapa mancata de mine:) Am baut si un latte-dar francezii au cea mai proasta cafea existenta, iar eu care sunt obisnuita cu cafeaua italiana am fost profund dezamagita. Francezii par sa nu fie capabili sa faca decat espresso-si asta datorita espresoarelor nu a talentului lor pentru cafea.

Croisantele in schimb sunt cele mai bune care le-am mancat undeva-cu unt, proaspete si ieftine (0.90 centi un croissant)

Am vizitat si Sacre Coueur si districtul Montmaitre unde se afla faimoasul Moulin Rouge-recomand cu caldura Montmaitre-este un district colorat, care mie personal imi aminteste de St Catherine Street din Montreal.

Aici am gasit cele mai dragute sanwich shop-uri si cel mai bun magazin de cadouri-dulciuri artizanale. Cutiile in care se impachetau dulciurile, biscotti si ciocolata erau pur si simplu reprezentative pentru Paris.

Tot in acest district, in care va recomand sa petreceti macar o zi, se gasesc si multe magazine si cofetarii turcesti si arabesti, unde gasim de la baklava la martipan colorat si toate minunatiile care ne-am putea imagina ca exista.

Artisti stradali va vor tine ocupati cu reprezentatiile lor pana tarziu in noapte-atentie metroul functioneaza numai pana la ora 12:00 noaptea.

A treia zi am luat pranzul la un restaurant Parizian de langa Panteon-l’Esplanade, unde am mancat fondue de branza, carne de vita care ne-am prajit-o noi cat de mult am dorit (in sange pentru mine) intr-un vas cu ulei adus de chelner pe masa si am degustat deserturile specific frantuzesti gen Creme Brulee si Tatin Tart flambe.

Carnea cruda care urmeaza sa o prajim in uleiul incins si diverse sosuri si maioneze.

Creme Brulee

Tarta de mere flambata

Pireu de castane cu frisca

Pranzul a fost excelent insa va pot spune ca trebuie stins cu muuult vin frantuzesc, deoarece mancarea este foarte grea si greu de digerat.

Preturile la restaurante in Paris sunt de asemenea mari.

Croaziera pe Sena pe care am facut-o dupa pranz ne-a ajutat la digestie si a fost ca si un rezumat la ceea ce vazusem in zilele precedente.Am trecut pe langa toate monumentele importante si le-am revazut cu placere.

La Louvre in gradinile de la intrare exista o patiserie Paul care este una dintre cele mai renumite din Paris-va recomand sa cumparati produse de patiserie de aici si apoi sa va plimbati prin gradini pentru a savura frumusetile dar si gustul produselor sofisticate.

Iar langa Louvre va recomand sa va opriti la una din cele mai faimoase cofetarii din lume-Angelina care a fost deschisa inca din 1906 si unde se asteapta mult pentru a prinde o masa. Dar merita pe deplin.

Tea room Angelina-langa Louvre

De asemenea dupa inserat e minunata o cina romantica pe Sena pe unul din vasele de croaziera sau o plimbare pe Champ Elysee chiar daca nu sunteti pasionati de cluburile de noapte care sunt la tot pasul.

Si nu in ultimul rand sa duceti neaparat un lacatel cu voi pentru a va lega iubirea pe unul din podurile de langa Notre Dame si apoi sa nu uitati sa aruncati cheitele in apa-dragostea facute nu trebuie desfacuta. Prietenii nostri ne-au facut cadou un astfel de lacatel pe care apoi ne-am scris numele si l-am legat pe pod…cartile au fost aruncate:)

Parisul este incantator si spectacolul de lumini care incepe dupa inserat va va duce cu gandul la un taram mirific, de poveste, in care totul e posibil si unde nu exista uratenie si crize economice.



Articol recomandat de retete30minute.wordpress.com