contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Friptura La Tava Cu Sos

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Scuze celor care postesc. Noi, acasa, nu.
Reteta asta o facea mama mea cand era mai in putere deseori, in special cu muschi de vita, varianta a doua - veti vedea care. Este o reteta inspirata de Sanda Marin, biblia culinara a parintilor mei (sincer nu stiu de ce nu pot sa sufar cartea asta, dar trebuie sa recunosc ca nu exista reteta sa nu iasa de acolo) si una dintre mancarurile mele preferate.

Ingrediente: aprox. 1 kg carne de vita sau de porc (eu am avut cotlet de porc), 500 g sos de rosii pentru friptura,o cutie de ciuperci sau piure de cartofi, patrunjel verde pentru decor, sare, piper, condimente, un pahar de vin, ulei.
Asadar mai intai am spalat carnea si am portionat-o,

am pus-o intr-o tava inalta, am dat sare si condimente pentru porc,

si am adaugat un pahar de apa, unul de vin (150-200 ml), 50 ml ulei (depinde de carne, daca este mai grasa, nu e nevoie de adaugat ulei),

apoi am pus folie peste tava si am lasat la cutorul preincalzit, la foc mediu cam 2 ore. Inainte cu 30 de minute de a fi gata am scos folia, dar s-a cam uscat friptura. Ar fi trebuit sa las mai putin in cuptor fara folie.

Intre timp am facut sosul de rosii,ca in reteta din link (o ceapa taiata marunt si calita putin, adaugat pasta de rosii plus sare si apa sau zeama din friptura, iar la urma usturoi maruntit si foi de dafin) si de aici au rezultat doua variante de friptura:
1) - am fiert separat ciupercile apoi le-am scurs, le-am incorporat in sos si am mai dat cateva clocote. Am servit friptura cu sosul de rosii si ciuperci.

2) - am bagat bucatile de carne intr-o oala impreuna cu sosul si am mai fiert inabusit inca 15 minute, sa se inmoaie carnea.

Intre timp am pus la fiert si cativa cartofi curatati si taiati bucatele mai mici, din care am facut un piure adaugand lapte rece si o bucata de unt.

Cel mai mult mi-a placut varianta a doua, pentru ca era moale carnea :P
Pofta buna! :)

Articol recomandat de caietul-cu-retete.blogspot.com