Friptura De Vitel Cu Sos Rosu Si Tarhon
articol scris de valentinaghidculinar blog valentinaghidculinar.blogspot.com
Ingrediente:
3 felii de antricot de vitel (600 g)
o capatana usturoi
2 rosii
250-300 ml suc de rosii
100ml vin alb
o lingura tarhon tocat marunt
o lingurita otet de mere
5-6 piper boabe,4-5 boabe de coriandru, 2-3 cuisoare,2 buc foi de dafin
piper macinat,sare dupa gust,un varf de lingurita cu scortisoara,un varf de lingurita zahar sau miere de albine
unt cu tarhon pentru uns feliile de carne (gasiti reteta postata pe blog)
2-3 linguri ulei de masline
Mod de preparare:
Carnea se spala,se sterge sau se zvanta bine.Fiecare bucata de carne se infasoara in folie de alimente ,se bate putin pe ambele parti ,se unge bine cu unt cu tarhon pe ambele parti ,dupa care se aseaza pe gratar,grill sau direct in tigaie pentru a se rumeni frumos pe ambele parti. Am primit cadou un set de tigai din titan si sunt extraordinare;folosesc foarte putin ulei,iese un gratar adevarat s.a.m.d,se indeparteaza manerele si pot fi folosite chiar in cuptor,iar timpul de preparare termica al alimentelor este mult mai mic.
Separat se prepara sosul.Rosiile spalate,decojite si maruntite se pun la fiert intr-o craticioara impreuna cu sucul de rosii,vinul,usturoiul pisat ,mierea de albine sau zaharul ,piper,coriandru,foi de dafin, scortisoara, cuisoare,piper macinat,sare dupa gust. In momentul in care sosul a fiert suficient se strecoara pentru a obtine un sos rosu,fin si limpede.
Se va turna inapoi in craticioara ,se adauga 2-3 linguri de ulei de masline,se pun bucatile de carne si se mai lasa pe foc pana este patrunsa carnea .Spre sfarsit se adauga tarhonul tocat si se mai da intr-un clocot.
Este o mancare speciala,are un gust minunat si o aroma deosebita .