contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Friptura De Vita(niedertemperatur Kochen/garen), Low Temperature Cooking ?

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Bucata mea de carne de 1,1 kg,
scoasa din frigider înainte cu jumatate de ora,înainte de a fi gatita.
Attached Image
Daca tot mi-am cumparat un termometru cu fir,o sa va arat si cum îl folosesc.
Pîna acum am folosit unul din cel clasic de inox ca un cui al carui capat este prevazut cu un disc acoperit cu sticla si un ac indicativ al temperturii interioare..plus un desen cu animalutul în dreptul temperaturii potrivite :P
Asta cu fir este mai confortabil si mai practic,mai ales daca nu dispuneti de vizibilitate în cuptor(fie ca aveti usa de metal,sticla mai închisa la culoare,sau nu se vede din cauza pozitiei termometrului..sau cum e usa cuptorului meu-are un model cu punctulete negre ceea ce face ca vizibilitatea sa fie mai nasoala.
O sa va arat o friptura pregatita întru-un mod care se numeste Niedertemperatur kochen/garen (eng. o fi Low Temperature cooking? )
În general,orice reteta de a pregati carnea în acest fel,prevede o prajire scurta la foc puternic,pe toate partile : un file/o bucata de carne(orice animal),un pui,o gîsca,rata,pulpa de miel..etc..etc.
Important:
-carnea folosita,trebuie scoasa din frigider,si lasata la temperatura camerei în jur de 30 minute.Daca e o bucata mai mare chiar o ora.
-se încinge ceva ulei de masline sau de care doriti,si prajiti bucata de carne foarte bine pe toate partile.Spre sfîrsitul acestui pas,puteti fi inventivi,si la prajeala puteti adauga condimente,ramurele de rosmarin,usturoi strivit putin dar cu coaja..sau dupa ce scoateti bucata de la prajit,puteti pregati în prealabil o crusta de verdeturi,pesmet,chili,condimente,si tavaliti bucata de carne prin acest amestec.
-carnea pregatita astfel se introduce în cuptorul NEAPARAT preîncalzit la 80-90 °C
-se înfinge termometrul în partea cea mai groasa a carnii,în asa fel încît vîrful acestuia sa fie în mijloc
-nu deschideti usa cuptorului înainte ca bucata de carne sa-si fi atins temperatura potrivita.
Aici timpul de preparate pentru bucata mea de 1,1 KG
O bucata(din sale/partea de sus a piciorului) friptura de vitel :
Timp de prajire : 8 minute
Temperatura cuptorului preîncalzit: 80-90 °C
Timpul de coacere :aproximativ 4 ore,cînd temperatura interioara a atins 70°C,pentru a fi medium.
Daca o doriti coapta bine,trebuie sa lasati pîna temperatura interioara ajunge la 75 °C
Gatita în acest fel,o bucata de carne,îsi pastreaza proprietatile nutritive,vitamine..etc,si este mai sanatoasa.În interior ramîne foarte suculenta,exteriorul este crocant/prajit si foarte aromat/condimentat.Pe parcurs,si pe masura ce voi dispune de timp o sa mai postez retete cu alte feluri de carne.
Fiecare bucata de carne(file,roastbeef..etc) are un alt timp ce coacere,necesita alta alta temperatura interioara..

Mod de preparare:
Am prajit carnea bine pe toate partile,
în ulei de masline încins.
Attached Image
Dupa ce am prajit-o,am tavalit-o pe patul picant de condimente.

Attached Image
Attached Image
Am asezat bucata de carne într-un vas
pe care l-am încalzit odata cu cuptorul la 90 °C,
am introdus tepusa termometrului în bucata cea mai groasa a fripturii,
în asa fel încît vîrful sa fie aproximativ în mijloc.
Am închis usa cuptorului,si pîna în final nu am mai atins-o!
Attached Image
Am programat termometrul sa dea alarma cînd ajunge la 70°C,
deoarece am dorit ca bucata de carne sa fie medium.
Coapta de tot, trebuie ca temperatura interioara sa ajunga la 75-78°C
(ceea ce înseamna înca vreo 2 ore de copt )
Attached Image
La 70 C° temp. int.,si 4 ore si ceva de copt
Attached Image
Suculenta :)
Am servit cu chiftelute de orez si legume,
(aici reteta chiftelutelor :
http://mayas-esprit.blogspot.com/2009/08/chiftelute-din-orez.html )
si sos de ciuperci (pe care l-am facut piure cu mixerul stick,
pentru ca nu mai vroiam sa-l îngros cu ceva..
asa a prins textura de sos fara îngrasatori :D )
Attached Image
Retete recomandata de Mayas-Esprit.blogspot.com