Friptura De Vita La Cuptor
articol scris de Danelutza blog danielaincucina.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
* cca un kg carne de vita (pulpa)
* frunze de salvie
* 2 ramurele de rozmarin
* 1/2 pahar de vin alb
* 2 morcovi
* o ceapa
* 2 tulpini de telina
* 2 catei de usturoi
* sare
* 5-6 linguri ulei de masline
* cartofi (pentru garnitura)
* condimente pentru cartofi
Luam bucata de carne si o legam cu ata pentru bucatarie (eu am folosit normala, doar ca am pus-o firul in trei), in timp ce legam punem si frunzele de salvie si rozmarinul. Invirtim pe toate partile carnea si o saram, asa in timpul cit va sta in cuptor, sarea va intra un pic in interiorul carnii. Adaugam si uleiul si bagam tava in cuptorul preincalzit la 200 de grade. Atentie, tava trebuie sa fie mai mare decit bucata de carne, pentru ca va trebui sa adaugam legumele.
Curatim cartofii, ii taiem cuburele, adaugam sare si condimente pentru cartofi (condimentele le-am cumparat), adaugam si ulei si bagam tava la cuptor sub cea cu friptura.
Curatim morcovul, ceapa, tulpinile de telina si le taiem cuburele, curatim si usturoiul... acesta din urma il lasam intreg,
iar dupa jumatate de ora de cind carnea a fost bagata in cuptor, adaugam alaturi legumele si jumatate de pahar de vin alb.
Invirtim daca e nevoie cartofii si lasam friptura in cuptor inca 30-45 de minute. Verificam carnea cu o scobitoare, iar daca din carne iese lichid deschis la culoare, friptura e gata, daca lichidul este de culoare rosie, inseamna ca, carnea e cruda, deci mai lasam citeva minute.
Atentie nu lasat prea mult carnea in cuptor, pentru ca se usuca si devine ca o bucata de lemn sec. La un kg de carne, lasam in cuptor o ora si 15 minute, nu mai mult...
Cind friptura e gata, scoatem carnea din cuptor si o invelim intr-o foaie de aluminiu, inchidem cuptorul si cu usa intredeschisa lasam cartofii in cuptor, sa se mentina calzi.
Tava cu legumele o punem deasupra pe aragaz si preparam sosul pentru carne. Cind legumele incep sa fiarba, adaugam o lingura de faina de griu, vin alb sau apa, eu va recomand vinul pentru ca legumele sint destul de dulci, iar cind sosul incepe sa se ingroase, inchidem aragazul, iar legumele le trecem prin sita, iar cu ajutorul unei linguri amestecam pina vom obtine un piure de legume, adica sosul...
Scoatem carnea din foaie de aluminiu, taiem feliute, peste feliute adaugam cu lingura cite un pic de sos, adaugam ca garnitura cartofii si servim mincarica, calda, calduta... e o fripturica foarte frageda...