Friptura De Gluten Cu Sos De Rosii
articol scris de inatodoran blog retete-vegane.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Reteta aceasta am inventat-o prin vara anului 2009, cand aveam pofta de o masa consistenta. Am imbinat din cunostinetele anterioare referitoare la procedeul de fabricare a glutenului si un sos simplu, aromat, de rosii. Ce-a iesit a fost peste asteptari, in asa fel incat a devenit reteta “de familie”, preparand-o de nenumarate ori de atunci.
Friptura de gluten cu sos de rosii
-
500 g faina alba
-
275 ml apa calduta
Ingrediente supa:
-
legume uscate
-
oregano, busuioc, cimbru uscat
-
foaie de dafin
-
1 ceapa mare
-
2 ardei
-
sare
Ingrediente sos:
-
3 rosii proaspete
-
3-4 catei de usturoi
-
3 lg ulei de masline
-
sare
-
vegeta BIO (fara glutamat)
-
patrunjel uscat
Ingrediente gluten:
-
Ingredientele pt gluten se amesteca si se framanta bine, vreo 10 minute. Aluatul rezultat trebuie sa fie elastic. Se pune intr-un bol si se acopera cu folie. Se lasa la dospit 1 ora.
-
Dupa o ora aluatul creste un picut, se dezvolta glutenul si devine mai maleabil. Il punem intr-o sita si dam drumul la un jet de apa calduta spre rece si framantam bine aluatul sub apa 15 minute. Aluatul e gata cand apa care iese din el este limpede si f curata! In primele minute aluatul se sfarma, o sa vi se para ca nu are cum sa se formeze o bila compacta dar dupa cam 10 minute devine foarte elastic si compact! Vezi aici, pas cu pas.
NOTA:
- daca faina nu este una de calitate, cu continut ridicat de gluten, veti obtine foarte putin gluten sau se va sfarama foarte tare. Reusita acestui preparat depinde asadar de faina.
-
Ingredientele pentru supa se pun intr-o oala mai mare, cu apa si se pun la fiert. Cand fierb se adauga biluta spalata de gluten, se da focul incet, se pune capac si se fierbe 35-40 minute.
-
Cuptorul se incinge la 190 grade C. Glutenul se ia afara (acesta isi va dubla volumul la fiert) si se taie felii potrivite. Are aspect de paine insa este elastic si moale.
-
Se prepara apoi sosul: rosiile se razuiesc iar sucul lor se amesteca cu usturoiul zdrobit, uleiul, vegeta, sarea si patrunjelul.
-
Se toarna sosul peste gulten si se da la copt pentru 45-50 minute (sosul trebuie sa scada si feliile de gluten sa fie usor rumenite). Din cand in cand puteti amesteca usor.
-
Se serveste ca atare sau cu cartofi piure, orez, salate etc.