Friptura De Curcan
Sursa Friptura de curcan
articol scris de Daniela blog danielabucatariemoldo-ardeleneasca.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Anul acesta ne-am hotarit sa crestem si curci , asa ca am cumparat 10 curci in 2 iunie 2012 si le-am crescut pina in 2 octombrie 2012.
Rezultatul a fost foarte bun : curcanii au ajuns peste 15 kg iar curcile cam la 12 kg deci a meritat.
Inainte de sacrificare, i-am omenit cu cite o cana de tuica de prune , aratau cam asa :
A fost o experienta inedita, a meritat cu prisosinta, mai ales pentru noi, incepatori si neinitiati !
Nu ne-a murit nici un animalut, asta pentru ca am avut si pui, vreo 40 la numar, deci, gospodarie mare, pentru 2 familii!
Ne-am gindit totusi sa facem si noi o friptura ca de dat am dat la toata lumea dar noi nu am mai apucat la gatit friptura asa ca m-am documentat (m-am inspirat din reteta Amaliei, adica : http://www.haisagatim.ro/2009/06/aripi-de-curcan-picante.html ) si am zis sa facem o friptura ca la carte .
Am pregatit doua aripi si doua pulpe superioare .
Am pregatit un amestec din 8 linguri ulei de masline, 2 linguri ketchup, 2 linguri mustar fin, 1 lingurita cimbru, 1 lingurita rozmarin, 1lingurita piper, 1 lingurita sare, sucul de la 2 lamii, 1 lingurita de chili maruntit foarte bine,1 ceapa mare, vreo 10 catei de usturoi, le-am pus in blender si s-au omogenizat.
Carnea am pus-o intr-o punga, am turnat amestecul peste ea , am tot invirtit punga ca sa se unga toata carnea , am sigilat punga si am tinut-o in frigider cam 24-25 de ore.
Intr-o tava, am pus un pic de ulei, am rasturnat carnea cu sosul aferent , am pus folie de aluminiu si am dat la cuptor la foc mare.
Dupa 45 de minute am indepartat folia si am mai lasat inca 40 de minute, pina ce s-a rumenit foarte frumos.
A iesit o friptura nemaipomenita, picanta dar nu iute, acrisoara , frageda, s-a desfacut carnea de pe os minunat, in foite, a fost pe masura asteptarii !