Friptupizza
Sursa Friptupizza
articol scris de Oana blog ebunatati.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
In preferintele nazdravanului meu mic pizza se numara pe locul doi, imediat dupa ciocolata. E greu sa concurezi cu ciocolata, e un adversar redutabil pentru orice fel de mancare. Cum necum, ar manca pizza in cantitati impresionante. Pazeste cuptorul si ma intreaba din 2 in 2 secunde "E gata pizza?" "papa pizza"si tot asa. Din pacate nu e un fel de mancare prea sanatos pentru varsta lui, asa ca incerc sa adaptez cat pot ca sa iasa ceva rezonabil.
In meniul de ieri am avut "friptupizza". Adica un alt fel de a face nazdravanul sa pape carnea pe care a refuzat-o cu indarjire aseara. Credeti ca si-a dat seama ca de fapt papa friptura? Binenteles ca nu.
Ingrediente pentru pizza :
- aluat de pizza ( un sfert de "portie", ingredientele vi le scriu mai jos)
- o bucata de friptura la gratar (eu am avut curcan si pui)
- ardei gras rosu
- masline fara samburi
- mozzarella
- o lingura de pasta de rosii sau ketchup de casa
Pentru aluat am folosit :
- 400 g faina alba tip 000
- 200 ml apa
- 2 linguri ulei de masline
- 1 lingura oregano sau busuioc uscat
- 1 lingurita drojdie uscata
- 1 lingurita sare
Aluatul l-am facut in masina de paine, folosind programul special pentru aluat. Are o durata de o ora si jumatate, timp in care aluatul creste suficient de mult. Binenteles ca se poate framanta si la mana, e obligatoriu sa il lasati aproximativ o ora si jumatate sa creasca.
Mie imi place sa adaug oregano sau busuioc in aluat, ii da o savoare aparte.
Aluatul se intinde fie cu mana fie cu un sucitor, pe o suprafata presarata cu faina. Se aseaza in tava si se unge cu pasta de rosii sau ketchup, preferabil de casa. Se presara mozzarella rasa, bucatile de friptura taie fasii, maslinele si ardeii.
La noi cel mic este fan masline, le culege cu manuta de pe pizza ori de cate ori are ocazia. Asa ca eu am pus mai multe, cu dedicatie.
La final se mai presara mozarella ca sa fixeze ingredientele pe aluat. Tinand cont ca e vorba de alimentatia unui copil, am incercat sa am o proportie cat mai mare de carne si legume comparativ cu cantitatea de aluat sau mozzarella
Se introduce in cuptorul preincalzit in prealabil la temperatura maxima si se lasa pana incep sa se rumeneasca marginile. Se taie fierbinte si se lasa la racit inainte de a fi servita copiilor. La noi partea cu racitul e un chin! Nu are rabdare sa se raceasca, de fiecare data se frige si apoi tipa sa suflam sa se raceasca :)