Friganele
articol scris de pansy blog panseluta-violet.blogspot.com
Asta-i o reteta probabil specific romaneasa, sau nu ? Poate fi din spatiul sud este european.Mai ales ca se gaseste si la unguri :bundas kenyer (adica paine imbracata cu bundita).Totusi in varianta dulce am gasit-o si la franco-belgieni unde se numeste pain perdu.
INGREDIENTE :
-10 felii de paine de care vreti
-1 catel de usturoi mare
-1 ou
- 1/2 ceasca de lapte
-sare,piper (1/2 lg)
-verdeturile pe care le doriti
-2 oua batute
-2 Lg de lapte
-2 catei de usturoi,optional,cu care sa frecati feliile inainte de preparare
MOD DE PREPARARE:
Painea taiata felii se freaca cu cateii de ustoroi,apoi se inmoaie scurt in lapte,dupa care se trec in oule batute cu mirodenii ,functie de mancarea pe care o serviti.
-feliile de paine asfel asezonate se prajesc in ulei ,sau unt ,functie de mancarea pe care trebuie s-o insoteasca.
-mancarea insotita,poate sa fie de regula un piure de spanac,mazare cu smantana,sau pur si simplu , ca atare un mic dejun sau o cina usoara.
Copiii adora acest fel ! Aviz mamicilor ! N-am intalnit copii care sa respinga acest fel.Fie ca sunt crescuti in Europa sau statele nord amercane,inclisiv ,evident, Canada. Spun evident,pentru ca am o minunata nepoata canadianca.Cu acest fel accepta si legumelele.Pezentate ca soldatei,e imbatabil .Poate cele de varsta mea stiu,celelalte mamici pot sa intrebe ca ma bucur sa le fiu de ajutor!!!!!
aici servite alaturi de pui cu mazare si gorgonzola