contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Frecatei, Colarezi, Razalai...

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
... fiecare îi cunoaste sub alta denumire, si mai toti i-am servit la micul dejun, sau cîteodata chiar ca destert, preparati de bunicile noastre, copii fiind. Poate cei nascuti dupa '90 nu-i cunosc, fiind generatia mai moderna... Cornflakes, Müsli la micul dejun, McDonalds la prînz sau cina :D
În orice caz, nici frecateii astia nu-s dietetici, dar macar se fac usor, necesita doar patru ingrediente, sînt gustosi si satiosi, si nu în ultimul rînd - au gustul copilariei :)

Kadia a fost cea care m-a teleportat în butoiul cu melancolie. I-a preparat si ea dupa reteta Opheliei, dar se pare ca vanilia naturala nu i-a nimerit gustul copilariei. Îsi amintese ca erau aromati cu ceva, dar nu stie exact cu ce. Eu nu-i cunosc aromati, doar cu gust de lapte bun de la vaca din ograda bunicii. Banuiesc ca în vremurile ceausiste cînd mîncam eu asa ceva, nu se gaseau nici arome sintetice prin alimentari, d-apai pastai de vanilie. Bunica, spre deosebire de mama - care fara vegeta, delikat si bors magic nu poate trai, gatea doar cu ingrediente naturale, majoritatea din productie proprie, sau culese de pe lînga casa omului, vecini, imas, deal - ma refer la plante pentru ceai, bureti din padure... asa ca, frecateii sigur erau simpli, doar îndulciti putin.
Tot de la bunica stiu, ca priza de sare face toata smecheria. Egal cum prepara laptele, fie cu orez, taitei, frecatei, cu zahar ars/caramel... priza de sare nu lipsea niciodata. 
 
Ingrediente:
  • 1 mîna buna de faina + ceva apa
  • 500 ml lapte proaspat de 3,8 %
  • 1-2 linguri de zahar brun/dupa gust
  • 1 priza sare

Am pus faina într-un castron, iar desupra am picurat 3-4 linguri apa. Am amestecat usor cu degetele, iar prin frecare am obtinut frecateii/colarezii... pe care i-am "frecat" deasupra unei farfurii. Nu e mare filosofie, asa cum se desprind de pe degete si pica, sînt buni. Nu încercati sa-i frecati prea mult între palme, ca s-ar putea sa faceti niste frecatei mari cît mine. Ies prea mari si densi la textura. Aveti grija sa cada si ceva faina printre frecatei. Are rolul de a-i tine la distanta pentru a nu se lipi între ei, iar acest mic surplus îngroasa putin laptele.Se pune laptele la fiert împreuna cu zaharul si priza de sare. 
 
 
 Se pune laptele la fiert împreuna cu zaharul si priza de sare.


Cînd laptele fierbe, se presara frecateii si se fierb 2-3 minute. Folositi un vas mai înaltut. 
Dupa fierbere se lasa cîteva minute la racorit, apoi se serveste. 
 
 
O saptamîna frumoasa va doresc! 
 

Notite/Idei:
- cine doreste, poate aroma laptele cu vanilie, scortisoara, cacao, etc...
- fiind bun si rece, se poate servi cu un piure grob de mar, aromat cu scortisoara
- sigur merge bine si ciocolata rasa deasupra
- dupa ce s-a racorit putin, puteti aroma cu coaja de lamîie sau portocala (netratate, bio)
- cel mai important, nu uitati sarea :D