Frankfurter Kranz
articol scris de carmenhoffmann blog carmenhoffmann.blogspot.com
FRANKFURTER KRANZ
Ingrediente:
Pentru blat:
- 125 g unt sau margarina la temperatura camerei
- 175 g zahar
- 1 pachet zahar vanilat
- cateva picaturi de aroma rom
- 4 oua
- 200 g faina
- 50 g amidon
- 2,5 lingurite praf de copt
Pentru crema:
- 1 pachet budinca de vanilie
- 100 g zahar
- 500 ml lapte
- 250 g zahar
Pentru crocant:
- 1 lingurita unt
- 75 g zahar
- 150 g migdale
Blatul: Se mixeaza foarte bine untul sau margarina la temperatura camerei, dupa care se adauga pe rind zaharul, zaharul vanilat, aroma de rom. Se adauga apoi pe rind ouale(pentru fiecare ou adaugat se mixeaza cam jumatate de minut). Faina, amidonul si praful de copt se amesteca, se cerne si apoi se adauga in ploaie in compozitie. Se amesteca cu telul pina la omogenizare si apoi se pune in forma de kranz, care a fost in prealabil unsa cu unt(forma a avut diametrul de 24 cm). Se coace la 180grade, cam 35 minute(cel mai sigur se face testul cu scobitoarea).
Se scoate apoi din forma si se lasa la racit pe un gratar.
Crema: Se face prima data crema de budinca. Se amesteca zaharul cu praful de budinca, se adauga laptele si apoi se pune la foc mic. Se amesteca continuu pina crema incepe sa se ingroase. Se lasa la racit si se amesteca din cind in cind pentru a nu se forma crusta. Untul se mixeaza foarte bine si apoi se adauga cu grija crema de budinca(pentru a nu se taia crema trebuie ca untul si crema de vanilie sa aiba aceeasi temperatura).
Pentru crocant, se topeste intr-o tigaie 1 lingurita de unt, se adauga zaharul si migdalele si se amesteca continuu. Se lasa pina migdalele au o culoare maroniu inchis(eu am tocat migdalele grob inainte de a le carameliza). Se scot pe o folie de aluminiu si se lasa sa se raceasca. Dupa ce s-au racit eu le-am tocat mai mic cu mixerul.
Si acum asamblarea: blatul se taie astfel incit sa rezulte 3 bucati si se umple cu crema ca la un tort obisnuit. Se lasa ceva crema care se pune pe toata suprafata tortului(la exterior). Se adauga apoi crocantul. Se orneaza apoi cu crema facuta cu spritul si cirese sau marmelada de cirese.