contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Frankenweenie

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Ca am idei putine si fixe, e clar. Ca am pasiuni turbate pentru anumite lucruri pamantesti, da. Dar deja Tim Burton ma atinge. Ba mai mult, are puterea data de industria cinematografica de a ma depasi de departe. Frankenweenie m-a atins rau de tot, a fost un film pe care efectiv l-am absorbit.

Omul, intr-adevar, ca tip de caractere, ca voci si actori favoriti, compozitor, e efectiv repetititv. Chiar si obsesiile pe care le are tind sa ma faca sa nu ma simt singura in nebunia mea, motivul catelului intors din morti apare la alte doua filme favorite ale mele (The Nightmare Before Christmas si Corpse Bride).

Zero, catelul lui Jack din Nightmare m-a inspirat pentru un desen cu bursuci si da, imi plac oamenii obsedati, obsesiile inseamna repetitie si repetitia tinde spre perfectiune.

Si muzica din film a lui Danny Elfman e oarecum repetitiva si ceaikovskiana si personajele au cam acelasi tip de moaca obosita, cu cearcane, care imi pare un soi de autoportret reinterpretat al regizorului insusi, ce sa mai, nu stiu cum face Tim asta dar ma regasesc in el. Sigur, umorul morbid nitel nu place oricui, sigur, atacurile subtile la adresa societatii americane, deasemenea, nu stiu cat de popular il fac astfel de filme.

Dar eu il ador. Despre filmul asta, ce sa spun, m-a convins, dat fiind leit motivul cainelui, cred ca Tim Burton a avut un catel dupa care a suferit mult (si eu tin inca in portofel poza cu Gipi, dupa mai bine de zece ani de cand a murit, noi astia obsedati de chestii diverse, ne tinem tare de obsesii). Ba mai mult, nu am sansa sa vorbesc cu domnul care a facut filmul dar am o vaga banuiala ca era un Bull Terrier (sau corcitura de). Pentru ca personajele lui canine din filmele amintite mai sus seamana structural si Tim nu este un om care lasa ceva la intamplare.

Suprarealismul nu lipseste din acest film si, nu stiu de ce, banuiesc ca tipul asta de animatie il face mai creativ, desi nici filmele cu actori nu-s de lepadat.

Weenie

Catelul din Corpse Bride.

Zero din Nigtmare

Si Casi (nici nu mi-am dat seama ca ideea era fix de la Zero, catelul lui Jack).

Stiu ca am scris mult, dar filmul e deosebit. Mi-a smuls o lacrima, ceva emotii, multe par la prima vedere banale si neinteresante vis-a-vis de problemele grave ale fiecaruia din noi. Dar nu e intotdeauna asa, multe bucatele de arta sunt pline de invataminte si emotii.

Mi-a placut mult filmul si l-as revedea de multe ori.

rororo