Foetaj Aspectuos
Sursa Foetaj aspectuos
articol scris de casutalaurei blog casutalaurei.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ideea am vazut-o in emisiunea “Sugar” a Annei Olson, am incercat-o si eu, gatind o placinta-foetaj cu mere.
Frumusetea este ca putem gati placinta – tort cu orice umplutura vrem si poate impresiona musafirii la o masa intre prieteni. Chiar vreau s-o incerc cu mai multe umpluturi, le voi completa mai jos pe masura ce le voi gati.
Ce ne trebuie:
- un pachet aluat de placinta, foetaj din comert sau facut in casa (inca n-am atins performanta asta)
Desfacem aluatul, il intindem si punem deasupra un servet curat, umed care va impiedica uscarea foilor din aluat. Luam vasul in care vrem sa coacem placinta – poate fi o forma de tort cu margine detasabila sau nu, un vas yena termorezistent, o tava antiaderenta de e posibil daca nu tapetam forma cu foaie de copt. Pregatim o pensula si o ceasca cu ulei si ungem prima foaie de aluat pe care o punem apoi cu partea unsa in jos in forma, marginile foii le lasam sa atarne in afara. Ungem a doua foaie si o punem peste prima, nu neaparat fix peste prima ci in asa fel incat pana vom pune toate foile, acestea sa aiba o repartizare egale peste marginile formei. Asez umplutura, o repartizez uniform in “”culcusul” de aluat dupa care impachetatez deasupra marginile care atarnau in afara formei. Pentru tapetarea formei, am folosit cam trei sferturi din foile de aluat, pentru acoperirea placintei, folosim restul pe care le ungem ca mai sus cu ulei si nu le asezam ordonat, ci oarecum sifonat, urmarind doar sa acoperim umplutura. Bagam la cuptorul incins la 160 grade – 180 grade C pana cand placinta capata o frumoasa culoare rumena si capata o consistenta crocanta. Daca umplutura este dulce, putem presara deasupra zahar pudra pe care il putem imbogati dupa inspiratie si umplutura cu nitica scortisoara, nucsoara etc.
Umplutura poate fi la alegere:
- mere: 1 kg de mere, zahar, zahar vanilat, condimente (scortisoara, nucsoara, cuisoare). E de fapt aceeasi de la reteta de placinta cu mere.
Spalam merele, le putem si taia coaja (dar nu e obligatoriu), le radem pe razatoarea cu ochiurile mari, si le punem la calit intr-o oala pe foc, adaugand 2 linguri de zahar, un pliculet de zahar vanilat, un varf praf de scortisoara, inca unul de nucsoara, radem si 1- 2 cuisoare. Mestecam des. Cand s-au inmuiat, le strecuram deasupra unei oale (doar nu vrem sa pierdem sucul pretios) sau daca vrem sa pastram si sucul mai adaugam doua- trei linguri de pesmet care sa absorba lichidul.
Alte idei pe care vreau as le incerc:
- branza de vaci cu stafide
- crema de vanilie
- crema de vanilie
- carne
- ciuperci
Si lista se poate lungi.