Focaccia
Sursa Focaccia
articol scris de Pasiunesiculoare blog Pasiunesiculoare
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Cum bine stiti Bucatarasul nostru curajos are doua sectiuni, una dulce si una sarata.
De indulcit v-am indulcit cu clatitele de ciocolata,acum a venit randul sa servim ceva putin saratat.
Gazda de luna asta la categoria sarat a fost Diana de la Tara mea inventata, ea ne-a provocat luna aceasta cu o aromata focaccia.
Ador mirosul de paine calda(cui nu-i place oare?) si desi eram dupa o zi de munca obositoare si ma astepta inca una la fel, m-am apucat seara tarziu de cocarit.
La miezul noptii savuram focaccina mea aromata, pufoasa si calda.
Daca nu ati incercat-o pana acum va invit sa o faceti caci e simplu de facut.
Aveti nevoie doar de:
450 gr faina
3 gr drojdie uscata
3 linguri ulei de masline
240 ml apa calduta
1 1/2 lingurita zahar
1 lingurita sare
arome dupa gust
Eu am folosit faina manitoba, o faina speciala pentru aluaturi , faina pe care imi place sa o folosesc cand prepar in special briosele siciliene.
Amestecam 225 gr faina cu drojdia , zaharul, apa si jumatate din cantitatea de ulei.Se framanta pana se omogenizeaza si lasam apoi la crescut in jur de 20 - 30 de minute, dupa care adaugam si restul de faina si sarea, framantand iarasi inca 5 minute.
Se lasa la crescut
pana isi dubleaza volumul, in jur de 1 ora.Dat fiind ca la noi e frig si fac inca focul a durat mai putin.
Intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina se intinde cu mainile un aluat de 2 cm.
eu am folosit tava in care fac cartofi prajiti in cuptor ca are si gaurele si aluatul respira mai bine
Se mai lasa la crescut inca 45 de minute acoperita cu un prosop curat.LA final cu degetele infainate face gauri in aluat.
Cu restul de ulei, o jumatate de cana de apa si 1 lingurita de sare se unde aluatul.Eu am presarat rosmarin proaspat si fulgi de usturoi deshidratat.
Se da la cutorul preincalzit la 200 grade pentru aproximativ 20-30 de minute.Se stie ca atunci cand daca ciocanesti painea pe spate suna a gol inseamna ca este gata.
Si dupa atata asteptare este cazul sa gustam, nu?
Multumim Diana de reteta.