Focaccia
Sursa Focaccia
articol scris de pansy blog panseluta-violet.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Vazusem pe diverse bloguri focaccia si mi-am zis eu la vremea respectiva ca am sa incerc.Ce m-a ambitionat insa a fost faptul ca Tudor,care a lucrat vacanta asta,si-a comandat la serviciu focaccia sa manace cu salatile ce i le dau eu l-a pachet.Asa ca n-am mai avut incotro,ca orgoliu ma rodea,mi-am aminit ca am primit anul asta o carte de bucate mediteraneene si in care am vazut o reteta de painea cu pricina.Ca de fapt este o paine plata aromata cu ulei de masline si/sau cu diferite arome,sa le zic, specifice.
Din cantitatile ce le voi mentiona mai jos,ies 2 paini cam de 23x38 cm.Am facut prima jumatate,a doua am pus=o la congelator.prima am facut-o simpla,dupa reteta respectand ce spunea acolo a propos de coacere.A iesit ceva extrem de crocant la suprafata si convenabil la interior.Cam prea crocant pentru noii mei dinti.Lasa ca a doua zi nu se mai putea manca,decat sub forma de crutoane,ceea ce s-a si intamplat.Cu o zi inainte descoperisem un blog minunat a propos de paine :Apa.Faina.Sare.asa ca am inceput sa citesc ce credeam ca poate avea legatura cu painea mea,am aplicat la a doua paine (cealalta jumatate de aluat)si a iesit ,zic eu,foarte bine si extrem de gustoasa.
Concentrata fiind cum va iesi si ce fac cu a doua,am uitat sa fac poze inainte de a o baga in cuptor,dar sunt sigura ca asta nu va fi un impediment si daca veti respecta ce am spus nu se poate sa nu iasa.Eu deja am mai tras o portie de aluat si e in congelator,pentru viitoare paini.Cred ca poate fi folosita foarte bine aceasta paine si la pizza.Cam multa vorbarie pentru mine,dar trebuia sa va povestesc ce si cum.asa ca sa trecem la treaba.
Imi pare rau ca din cauza luminii insuficiente,pozele finale ale primei paini,cea cu temperaturile gresite,am constatat ca n-au iesit.Aparatul de fotografiat s-a focalizat pe decor,in loc sa se focalizeze pe paine.Asa ca pozele alea sunt inutile,ca vroiam sa vi le arat si sa vedeti diferenta.Pentru arome puteti folosi ce va place sau la ce credeti ca o veti folosi .
INGREDINETE :
-1 kg de faina 650
-7 g drojdie uscata (am folosit un pliculet de la dr oetker)
-1/2 lg (lingurita ) zahar
-2 lg sare (merg si 3)
-1/ 4 ceasca ulei de masline
-3 cesti (aprox 750 ml apa calda)
ptr un gust deosebit :masline sau rosii cherry,usturoi,cimbru,daca se serveste cu peste cred ca si caperele n-ar strica.Despre parmezan ce sa mai zic.
MOD DE PREPARARE:
-intai amestecam drojdia cu zaharul si 2 Lg (linguri) de apa calda ,intr-un castronas,pe care il acoperim si-l punem la cald ,aprox 10 minute sa creasca.Daca amestecul nu face bule macar,inseamna ca drojdia e inactiva si trebuie s-o luati de la capat cu alta drojdie.
-eu am framantat totul in masina de paine: am pus intai apa calda, 2 Lg ulei de masline,sarea,faina cernuta si deasupra maiaua.Urmariti ce se intampla in masina.Daca s-ar putea sa trebuiasca sa mai adaugati faina sau apa calda,dupa caz.Trebuie sa iasa un aluat elastic si nelipicios.Daca apasati degetul in aluat,gaura respectiva trebuie sa-si revina.Eu am mai adaugat putina faina,cam o lingura,pentru ca mi s-a parut prea lipicios aluatul.
Cine face aluatul cu mana,faina o amestecati cu sarea si apoi daugati pe rand uleiul si apa,pana ce aluatul se leaga si devine cum am spus mai sus.
-se unge un castron mai mare cu ulei de masline,bula de aluat se umecteaza cu uleiul de pe peretii vasului,apoi se facein mijloc, o taietura adanc in cruce.Se acopera cu un servet de bucatarie si se lasa la dospit intr-un loc caldut,timp de 1 ora si 30 de minute,sau pana isi dubleaza volumul.
-aluatul dospit se imparte in 2.Acum e momentul in care poate fi bagat la congelator,daca doriti sa-l pastrati astfel.
-jumatatea de aluat se pune in mijlocul unei tavi unse cu ulei de masline si infainate,dupa care se intinde cu mana,lasand urme de degete in el.Cu tava cu tot se pune intr-o punga,inca 2 ore la crescut.
-Dupa cele 2 ore,eu l-am tinut 1 ora si jumatate ca iar si-a dublat volumul il ungeti cu ulei de masline(eu l-am
frecat cu usturoi,ca pe mujdei)si puteti pune masline,rosii,sau ce doriti in adanciturile formate de degete.Eu l-am presarat cu un condiment iute si cimbru si am plantat masline in adancituri
-acum vine cea mai importanta operatie :COACEREA .Mie imi ieseau painile cu coaja prea groasa sau prea uscata,pana am aflat metoda de coacere care v-o descriu mai jos.
-INCALZITI CUPTORUL LA MAXIMUM, PUNETI O TAVA A ARAGAZULUI ,GOALA,PE PRIMA TREAPTA DE JOS SI DUPA CE E TOTUL INCALZIT PUNETI UN PAHAR DE CUBURI DE GHEATA SAU UN PAHAR CU APA RECE,DUPA CE IN PREALABIL ATI PUS TAVA CU PAINEA IN CUPTOR,LA MIJLOCUL CUPTORULUI.INCHIDETI CUPTORUL SI DA-TI FOCUL LA MINIM CAZUL CUPTORULUI MEU (PE GAZ) SAU REGLATI TEMPERATURA LA 230*C.
-supravegheati-l,in aproximativ 20 de minute,painea e rumena,aurie.
-am constatat ,dupa ce am aplicat ce am vazut pe blogul Anei,care s-a inspirat dintr-o carte de capatai a painilor Peter Reinharts Artisan Breads Every Day :ca asta e metoda de obtinere a unei paini crocante si nu tari,cu un miez foarte bun.
Curaj ! Cred ca am sa va zapacesc cu painile,dupa ce am aflat ce v-am spus si voua aici..