Focaccia Cu Lavanda (lavender Focaccia)
articol scris de Brindusa blog brindusascheaua.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Cu toata nebunia asta din luna februarie, era sa uit de Dulce Romanie! Vio si "Caietul cu retete" ne-au propus ca luna aceasta sa gatim cu drojdie. Si m-am conformat :)
De data aceasta am facut o focaccia putin mai speciala, pentru ca este cu lavanda. Stiu ca multi vor fi sceptici in a folosi lavanda in ceva sarat, dar n-au de ce. Si eu am fost tare curioasa sa vad ce gust va avea, dar va spun cu mana pe inima ca merita sa o faceti. Aroma de lavanda e foarte subtila si se asorteaza foarte bine cu celelalte arome.
Ingrediente:
- 400 - 500 g faina
- 250 ml apa calduta
- 1 plic drojdie uscata (sau 25 g drojdie proaspata)
- 1 lingurita miere
- 6 linguri ulei de masline
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita flori de lavanda alimentara
- 3 catei de usturoi
- Amesteca 400 g faina cu drojdia uscata, pune mierea, 3 linguri de ulei si apa. Amesteca cu o lingura, apoi cu mana. Daca obtii o coca mult prea moale ca sa fie framantata, mai adauga cate putina faina pana cand coaca e moale, dar se poate framanta. Adauga sarea si framanta 5 minute pana ce coca devine matasoasa. Pune coca intr-un castron presarat cu faina, acoper-o cu un servet de bucatarie si las-o sa -si dubleze volumul (cam 30 de minute)
- Dupa acest timp unge o tava 40 cm x 40 cm (aproximativ) cu o lingura de ulei, intinde coca la dimensiunea tavii si pune-o in tava. Acoper-o cu prosopul si las-o sa-si dubleze volumul.
- In acest timp incalzeste cuptorul foarte bine (la 250 C) si pregateste sosul. Taie marunt usturoiul si florile de lavanda si amesteca-le cu restul de ulei (2 linguri).
- Cand coca a crescut fa in ea cu ajutorul degetelor adancituri la intervale de 2 cm. Cu o pensula unge sosul pe toata suprafata painii. Presara putina sare de mare si piper.
- Coace painea 25 minute, la 200 C