Focaccia Alla Genovese
articol scris de vdaiana blog testdaiana1.blogspot.com
Focaccia a la Laura Adamache
Ingrediente:
300 gr apa calduta
40 ml ulei
1 lingurita zahar
460 gr faina
7 gr drojdie uscata
1 lingurita sare
Pt uns si presarat:
sare semigrunjoasa
4 linguri ulei masline
4 linguri apa
cimbru uscat, susan, mix de condimente
In bolul robotului de bucatarie am amestecat apa calduta, uleiul si zaharul. Apoi am adaugat una cate una vreo 10 linguri de faina, pana cand a inceput sa se lege un aluat.
In restul de faina am amestecat drojdia uscata si am adaugat cate o lingura la aluatul in curs de formare.
Spre sfarsit am adaugat sarea si am mai dat cateva vartejuri :fatarade: pana am obtinut un aluat foarte elastic, moale si nu foarte nelipicios.
Am pus hartie de copt in tava de cuptor (31cm*35cm), am uns hartia cu ulei si am trantit in mijloc bila de aluat, pe care am aplatizat-o putin cu mana si am uns-o si deasupra cu ulei.
Trebuie s-o citez pe Laura pt ca e important: "De ce facem acest lucru? Pentru ca, in timp ce creste, aluatul neacoperit formeaza o crusta care nu este deloc indicata in pasul urmator, si anume cand vom intinde focaccia."
Am lasat aluatul la crescut 1 ora in bucatarie la caldura (batea si soarele prin geam), timp in care si-a cam dublat volumul.
Apoi am intins aluatul in tava cu mainile si pe toata suprafata am facut adancituri cu degetele (atingand fundul tavii).
Am presarat cu sare semigrunjoasa si am lasat aluatul sa se odihneasca 15 minute.
Dupa 15 min am uns focaccia cu cele 4 linguri de ulei amestecate cu 4 linguri de apa.
Am presarat o parte cu cimbru uscat, mijlocul cu susan si restul cu amestec de condimente (din alea pt gratar, ca erau la indemana), dupa care am mai lasat focaccia sa creasca timp de 30 de minute.
Apoi am copt focaccia in cuptorul preincalzit timp de 15 min la foc mediu spre mare (asa mi-a iesit corespondenta la 220 de grade) si s-a cam ars pe margini, insa deasupra abia s-a colorat, asa ca mai lasat inca vreo 5-10 min la foc minim.
Impresii personale: la cat e de laudata pe net, ma asteptam la ceva deosebit, desi ma gandeam ca de fapt e aluat de paine. Asta a si iesit, o paine intinsa si subtire.
"Painea" asta e mai gustoasa decat unele feluri de paine din comert, blatul a crescut foarte fain, s-a copt bine si e foarte elastic.
Faptul ca s-a ars la fund nu-i strica gustul pt ca se pot da jos cu cutitul portiunile prea prajite.
E prea sarata cu sarea presarata deasupra. Bine ca au ramas intregi granulele de sare (ca pe cornuri) si se pot indeparta.
Aroma de cimbru abia se simte, la fel si cel de condimente e foarte-foarte slab, desi am crezut ca am pus suficient.
Una peste alta FOCACCIA o trec la "am incercat si asta". :D