contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Flygande Jakob (jakob Zburatorul)

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

- 250-300g smantana lichida
- 50-100g sos chilli
- curry




Este o reteta specifica bucatariei suedeze. Prima oara cand am gustat-o a fost la un restaurant, si am ramas impresionata de melanjul de dulce, sarat si iute.
Practic este pui cu alune, banane si bacon. Suna ciudat si chinezesc (nu este!) dar ingredientele astea merg de minune impreuna.
Reteta a fost publicata pentru prima data in 1976 si a fost inventata, se pare, de Ove Jacobsson, care lucra in industria aeronautica. Cate familii exista in Suedia, atatea variante de Flygande Jakob gasesti. Eu insa am preparat dupa reteta originala, care se gaseste in "Sanda Marin" a lor, Rutiga Kokboken, putin modificate cantitatile.
Photobucket
Puiul l-am cumparat gata facut la rotisor, si il recomand asa. Este mult mai putin de lucru. Daca nu aveti posibilitatea, se taie puiul in bucati mai mici si se rumeneste intr-o tigaie, cu putin unt. Baconul se taie bucatele si se prajeste intr-o tigaie de asemenea. Se poate face impreuna cu puiul, daca se alege varianta de mai sus.
Pentru sos, se bate smantana lichida pana devine pufoasa, se adauga sosul chilli si se condimenteaza cu curry. Va capata o culoare rozalie. Daca nu aveti chilli, sau nu doriti un gust picant, se poate inlocui cu ketchup.
Am dat cantitati variabile pentru smantana si sosul chili, deoarece depinde de fiecare, dar reteta de baza spune minim 250 si 50 de grame.
Photobucket
Se unge o tava termorezistenta cu foarte putin unt si se aseaza bucatelele de pui in prim strat.
Photobucket
Pentru al doilea strat se taie bananele in rondele potrivite ca marime si se aseaza peste carne.
Photobucket
Se pune baconul.
Photobucket
Se presara alunele. Si aici am dat cantitati variabile, depinde de gustul fiecaruia.
Photobucket
La sfarsit se toarna sosul.
Photobucket
Se da la cuptor, 225 grade Celsius pentru 15-20 minute.
Photobucket
In mod clasic se serveste cu orez si salata. Recomand acest fel de mancare cu cea mai mare caldura, e deosebit de gustos. Ok, sunt unele persoane care nu-l vor putea suporta (nu putem multumi pe toata lumea) :) dar din cate am inteles, sunt putini!
Photobucket
Smaklig måltid! Pofta mare!


Reteta recomandata de poppy-planet.blogspot.com