contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Flodni

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Este o prajitura ungureasco-evereiasca, foarte placut aromata. Iubitorii de mac nu vor fi dezamagiti. :)
Reteta prajiturii Flodni este modificata putin insa rezultatul este mai mult decat multumitor.
Blat:
500g faina; 200g unt, 1/4 lingurita bicarbonat de sodiu, 20g drojdie proaspata, 150-200ml lapte, 2 linguri smantana, coaja de lamaie si zahar vanilat (sint generoasa cu aromele), putina sare
- drojdia se pune la dospit cu putin lapte caldut si o lingurita de zahar
- bicarbonatul si sarea se amesteca in faina, se face o adancitura in mijlocul ei unde turam drojdia dospita si lingurile de smantana si incepem framantarea
- laptele se adauga incetisor
- untul, topit sau la temperatura camerei , se adauga la sfarsit mai ales daca framantati de mana, la malaxor din cate am remarcat mare importanta nu are.
- obtinem o coca molcelusa insa care se poate intinde
- imbracam bila de aluat intr-o folie de plastic, nu foarte strans pt ca dospeste si-o dam la frigider pentru o ora
- dupa ce-a trecut ora, impartim aluatul in 4 parti egale si ne pregatim sa asamblam prajitura
Umplutura de mere:
- 1 kg de mere date pe razatoarea mare, zeama de la 1/2 lamaie, zahar dupa gust si o lingura de unt se amesteca pe foc pana se evapora mai tot lichidul. Puteti adauga si putina scortisoara
Umplutura cu mac:
- 250g mac macinat, 200g zahar,coaja de lamaie, 150-200ml lapte se fierb. amestecand des, pana se ingroasa tot amestecul
Umplutura cu nuci
- 250g nuci macinate (ar trebui cat mai fin); 200g zahar, 150-200ml lapte la fel se fierb, amestecand des, pana se ingroasa compozitia
Tava mea a fost de 27x37 insa as reduce 2cm din fiecare latura.
Se intind foile, pe rand, pe masa infainata, pana la dimensiunile tavii, vor fi subtirele, dar nu stravezii.
Prima foaie se intinde in tava tapetata cu hartie de pergament sau hartie cerata, se inteapa cu furrculita pe alocuri, se presara cu putin gris si se intinde compozitia cu mere, urmeaza intinsul celei de-a 2-a foi, apoi se asterne peste mere, se inteapa din loc in loc si se acopera cu compozitia de mac (e putin migalos de intins insa cu mainile si cu lingura reusiti cu siguranta), urmeaza foaia nr 3, compozitia cu nuci, pe care o asternem cu foaia nr 4. O intepam din loc in loc, o ungem cu galbenus de ou si-o dam la cuptorul incins in prealabil la 375% pana se rumeneste frumos, cam 30-35 minute.
Se taie foarte bine rece.
Etajul umpluturilor se poate varia, mie-mi place varianta cu macul in mijloc :)
Varianta originala: 5 foi cu straturile nuca, mac, gem de prune si mere.

Articol recomandat de http://anditudor.blogspot.com/2009/10/flodni.html