Fleica Marinata, Coapta La Cuptor
articol scris de aphextwinz blog aphextwinz.wordpress.com
Pentru ca am fost admonestata de o duduie ca nu disociez si nu asociez corect alimentele (la postarea regim asociat cu carbohidrati cu eliberare treptata, desi mi se parea evidenta caterinca, se pare ca umorul, culinar sau ne, e rara avis in zilele noastre), mi-am pus cenusa in plete si am rezolvat cum am stiut eu mai bine.
Sa nu radeti, ar putea fi chiar o reteta cu sfaturi bune, chit ca nu am facut un plating de stele ci mai degraba o trantire pe farfurie care ar putea fi denumita peizana, homemade sau DIY, dupa cum va striga moda.
Prima faza pe care voiam sa o incerc de mult, vazuta am uitat unde, e cu decojitul cartofilor fierti in coaja, cu ajutorul ruperii termice, adica de la fierbinte la rece. Si a mers, ei pe net puneau cartofii in apa cu gheata, nu e nevoie ca apa de la robinet e gheata.
Deci taiem coaja cartofului de jur imprejur, punem in apa, fierbem cat vrem (eu mai putin ca i-am dat si la cuptor), ii punem in apa rece si se decojesc cat ai zice paralelipiped.
Cu fleicile, aveam tot o tara, neavand frigider mi se stricasera o frumusete de fleici prin alte tari, asa ca le vazui, le luai si am ales sa fac o combinatie dulce-picanta, ca am incercat la o crasma si nu era fix ce imi doream, asadar …
Am amestecat sos de stridie, sos iute, sare, zahar, praf de usturoi, 5 spices, niste limonada (mi-a fost lene si sa curat usturoi si sa storc lamaie, voi sa nu faceti musai asa), am gustat si am plusat cu niste miere.
Pentru ca ma grabeam am incalzit marinata si am pus fleicile in ea calda, cum am invatat la scoala ca se face cand e zor mare.
Le-am copt odata cu cartofii rasi amestecati cu sare, piper si ghee, cartofii in ulcica, fleicile pe baie de abur, ca v-am zis ca asa iese ca la rotisor.
Ca sa fie regimul complet am incercat sa fac si un sunny side up, dar avui chinion, ambele oua incapatanate, nu e nimic, merge si asa, am vazut mai rau in carciumi de fitze.
Si am adunat ce e de disociat.
Am tinut cont de sfaturi si, casa nu imi putrezeasca matele, am bagat in falci pe rand fiecare ingredient, am plusat si cu niste maioneza gasita prin buzunare, luata de la o terasa de prin locurile umblate.
Si ca sa nu imi dea cu minus la dieta, am pus si niste Leerdammer (mi-am scrantit degetele) sub cartofii fierbinti.
Dupa admonestare, m-am apucat sa citesc un articol de pe gustos.ro, primit pe mail, in care e vorba de combinatii periculoase, eu consumand, cum spuneam:
Conform articolului, cele mai periculoase cinci combinatii culinare ar fi:
1. paine alba si gem – am numai dulceata, sunt in afara de orice pericol
2. pizza cu salam – de retinut, o sa iau numai pizza cu bacon de az iincolo
3. lapte cu cereale – haha, a lovit jumatate din lumea civilizata, cica e nociv, na belea
4. friptura cu piure – nu e piure, deci sunt in siguranta
5. vin si desert – vin si eu si ma intreb cine e platit pentru asa articole incapabile?
Oricum, ce am consumat eu a fost foarte bun si nu intra in categoria combinatiilor letale, am disociat rand pe rand, deci inca o sa imi mai bata pitpalacul o vreme, sper.
rororo