contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

File De Merluciu Cu Relish De Rosii

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 Am făcut rețeta asta după Gordon Ramsey, unul din bucătarii mei favoriți.Deși eu nu am folosit merluciu proaspăt, ci congelat, a ieșit foarte bun.Am învățat o dată cu rețeta asta, cum să prăjești file de pește cu piele fără să se curbeze în timpul preparării ( e descris procedeul în rețetă).Cât despre  relish ( cu care m-am "intalnit " in excursia mea canadiana din vara asta) iata ce spune wikipedia: relish este un fel de sos făcut din legume proapete, fructe sau murături,tăiate mai mare sau mai mic, practic este ca un condiment care se adaugă pentru a potența și completa aroma unui fel de mâncare.Este originar din India și a devenit popular în întreaga lume.Exemple de relish sunt și gemurile folosite la gătirea mâncărurilor sărate (ardei iute, roșii, merișoare) și sosurile chutney de fructe sau legume.

 INGREDIENTE:
 -4 fileuri de merluciu cu piele(sau 2 merluciu întregi)
 -250 g roșii cherry sau prunisoare tăiate în sferturi
 -3 fire de ceapă verde tocate
 -o linguriță de zahăr
 -1/2 linguriță de cimbru 
 -2 linguri de pătrunjel verde tocat
 -o lingură de oțet de vin alb
 -sare, piper după gust

 -ulei 

 MOD DE PREPARARE:
1.Dacă peștii sunt întregi, filetați-i tăindu-i în lungul spatelui și scoțând cu grijă carnea urmărind șira spinării.Presărați fileurile obținute cu sare și piper
2.Într-o tigaie care să cuprindă peștii puneți 2 linguri de ulei și așezați de la început peștii cu pielea în jos, încălzindu-i împreună la foc mic.După 1-2 minute creșteți focul la mediu (încălzirea treptată a peștelui previne curbarea fileurilor în tigaie).Prăjiți peștele până se rumenesate pielea și devine crocantă, iar carnea peștelui e pătrunsă pe trei sferturi.Întoarceți peștele și mai prăjiți-l un minut, după care îl scoateți și-l puneți pe o farfurie acoperită cu hârtie absorbantă. Păstrați peștele la cald. 
 
3.Într-o crăticioară puneți o lingură de ulei și căliți roșiile împreună cu ceapa verde, timp de un minut.Adăugați zahărul, oțetul, cimbrul și fierbeți 1-2 minute la foc mare, până se evaporă oțetul și se înmoaie puțin roșiile fără să-și piardă formă.Adăugați la sfârșit pătrunjelul tocat.
4.Serviți fileurile de pește stropite cu sosul de roșii alături de cartofi piure, copți sau natur.



 Poftă bună!