Figurine Din Turta Dulce
articol scris de Alice_albinutza blog alice-albinutza.blogspot.com
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
Sa vina Mos Craciun cu daruri fel de fel, pentru mici si pentru mari, pentru bunici si nepoti. Sa vina caci noi il intimpinam cu Figurine din turta dulce, mici delicatese aromate si parfumate, moi si pufoase. O nebunie!
Figurine din turta dulce am pregatit si pentru atelierul de impodobit braduti, de zilele trecute de la Carturesti, “Seara Verde de Craciun”. Copii s-au distrat ornand braduti adusi de Cristina si Claudiu Ivascu de la Verde Bun, cu ajutorul Olgai, Flori de Portocal, au primit colindatori si s-au delectat cu colacei, mere si figurine din turta dulce din Tara Bucatelor, sorbind un ceai cald oferit de gazdele de la Carturesti Iasi. Minunata atmosfera!
Dar sa povestim despre aromatele figurine din turta dulce.
Ingrediente pentru reteta de Figurine din turta dulce
- 1 kg faina
- 300 gr zahar pudra
- 250 gr miere de albine
- 300 gr unt
- 3 oua
- 2 lingurite bicarbonat de sodiu
- 1 lingurita cacao
- 3 lingurite scortisoara
- 1 lingurita nucsoara
- 1 lingurita ghimbir
pentru royal icing
- 1 albus
- 200 gr zahar pudra
- 1 lingurita amidon
- 1-2 lingurite zeama de lamaie
Mod de preparare pentru reteta de Figurine din turta dulce
Topiti untul la microunde si apoi turnati-l peste mierea de albine. Omogenizati, apoi adaugati zaharul pudra si mixati usor, pana ce zaharul incepe sa se topeasca. Incorporati ouale batute.
Intr-un bol amestecati usor faina cu cacaua, bicarbonatul si condimentele. Incepeti sa adaugati in compozitia lichida, amestecul de faina si condimente. Amestecati incet si apoi rasturnati compozitia pe blatul de lucru si framantati pana obtineti un aluat ferm. Acum puteti sa incepeti a-l lucra si a-l intinde cu sucitorul sau daca vreti puteti sa faceti aceasta operatiune si peste cateva ore sau zile (maxim 4) insa nu uitati sa il tineti la frigider invelit in folie alimentara, pentru a nu se usca. Apoi cand aveti timpul necesar sau disponibilitatea, veti scoate aluatul de la rece si va trebui sa il lasati 2-3 ore la temperatura camerei inainte de a-l lucra.
Pe blatul de lucru, putin infainat, intindeti alutul cu ajutorul unui sucitor de lemn, dupa care il decupati in formele dorite: stelute, inimioare, omuleti.
Le puneti cu grija pe hartie de copt si le coaceti 5 minute, in cuptorul preincalzit, la foc mediu. Nu le lasati mai mult, chiar de sunt usor moi la atingere, pentru ca altfel se vor usca prea tare si se vor intari.
Scoateti figurinele din turta dulce si lasati-le la racit pe un gratar metalic dupa care le ornati cu ciocolata topita sau cu royal icing.
Pentru royal icing, veti proceda in felul urmator. Nu va fie frica, daca urmati intocmai pasii pe care vi-i explic mai jos, veti obtine o minunata glazura. Este primul an cand am facut si a iesit fantastic de bine, asa incit voi mai face si pentru alte fursecuri si prajituri. Pentru asta trebuie sa ii multumesc lui Vio, care mi-a dat curaj si instructiunile necesare.
Astfel: intr-un bol foarte curat bateti la viteza foarte mica albusul de ou pana devine spuma tare si densa. Incepeti sa adaugati zaharul pudra foarte fin si cernut de doua ori. Cate o lingura doua si mixati dupa fiecare. Procedati astfel pana terminati intreaga cantitate de zahar pudra. Adaugati si amidonul si mixati. Totul la viteza 1-2. Va trebui sa mixati pana ce spuma densa devine foarte vascoasa si formeaza “tepi”, un fel de ace de zahar. Daca va opriti din mixat, spuma va trebui sa stea pe paleta, in forma de tepi si sa nu cada. Adaugati zeama de lamaie si omogenizati usor. Puneti compozitia intro punga, taiati usor la un capat, cat o impunsatura de ac si apoi incepeti a orna, a trasa contururile pe micile figurine din turta dulce.
Cam asta e! Sper sa va incinte micile mele figurine din turta dulce si sa va bucurati de un Craciun plin de daruri, cu liniste si fericire!
Craciun Fericit!
P.S. reteta de turta dulce este creatia Ritei si ale ei Comori delicioase.
Acest articol Figurine din turta dulce apartine site-ului Retete culinare din Tara bucatelor - de Alice Ciobanu.