Ficatei Surpriza
articol scris de aphextwinz blog aphextwinz.wordpress.com
Dupa pohtele de ieri rezolvai mai simplu, gateala scurta, buna si la obiect, de ce surpriza? Ca asa pun aia la carciumi numele la chestii carora nu stiu cum sa le spuna, in special daca sunt ascunse de aluaturi, piureuri, ma rog, ati inteles ideea. Eu ma declar pe deplin satisfacuta de reteta mea, ca aia cu er bra, ma simt confortabila, asa ca va dau si reteta serioasa.
Avem nevioie de:
- ficatei pasare (cum e pe eticheta, ficat porc, ficatei pasare, economie la cuvinte, hartie, cerneala) – niste grame;
- pastrama de vita cu piper (nu aveti puneti altceva, kaizer, bacon, stiti voi, dar sa puneti si mult piper);
- ceapa, usturoi, vin (imediat) si piure de cartofi facut cum stiti voi mai bine.
Se caleste ceapa, se inmoaie cu vin si se lasa sa se faca bine.
Se pun ficateii cu pastrama si se invart numai cat sa isi schimbe putin culoarea, sa nu fie facuti de tot ca se mai dau si la cuptor si nu vrem sa fie inecaciosi, nu?
Intre timp (nu stiu cand gasiti intre timpul, vedeti voi) se face un piure mai moale, se condimenteaza dupa chef, eu i-am pus nucsoara, ceva mai multa.
Pac ficateii in vas termorezistent.
Pac piureul deasupra, se poate rade si cascaval, eu am pus o felie de aveam in plus si am presarat, numai pentru culoare, sofran si boia.
Mai merge cam zece minute la cuptor si gata. Sa nu aud ca seamana cu un simbol gratarul ala din cascaval ca sunt cinci dungi peste cinci, nu patru, da?
Si apoi, vorba aia, se sapa adanc. Eu am mancat si rece si e bun.
Am vrut sa ma joc azi de-a Casi, vaca vegetariana, dar cu vremea asta m-a luat o lene si un somn incat nu a apucat decat un hap cu pateu vegetal (din ala pe baza de drojdie, nu de soia, de la Inedit care acum e patronat, din pacate, de dr. Oetker) si morcovi.
Apropos de vreme, vedeti soarele? Arata afara ca in filmele de groaza, a plouat toata noaptea, acum cand o dadui afara pe lighioana asta o dadu in lapovita.
rororo
edit: ca de obicei la cafea ma dau pe indexul blogosferei, una tare de dimineata, poanta zic, incepe un articol asa: cum stati cu pregatirile de revelion? Io bine, voi? Da, mai e putin si eu il serbez pe ala chinezesc