Ficatei Cu Sos Cu Mustar Si Mamaliga
articol scris de aphextwinz blog aphextwinz.wordpress.com
Cum tot timpul iau de la reduceri, impart, despart, congelez, mereu imi fac lista cu ce am in congelator, de data asta aveam ficatei. Pe care i-am mancat.
Dar mai intai, stiti obiceiul, ce mai avem pe langa? Pai doi carnati albi gasiti si ei saracii rataciti, cred ca nu i-am notat la curatenia cealalta. Cu salata din reciclata reciclatelor (cartofii cu ou, maio, castraveti, ultimele doua oua de la pasti) si mustar.
Revenim la ficatii mei (vai de ei), chiar de nu e cu gramaje, ca am tot lucrat si degustat la sos, pentru cei ce inteleg fara miligrame, avem reteta, ideea, sosul vietii.
Ficateii (trebuie sa precizez din nou, ca multi arunca din caserola in tigaie, nu mai zic de aia care daca nu e precizat ca marinata se pune in tava, baga castronul de plastic in cuptor) se spala, gadila, verifica. Si daca aveti o tona de mancare de facut, asta se face.
Apoi am pus ficateii cu ceapa in vas, in ulei vegetal (de care vreti, dar nu de masline), cu capac si un sfarc de sare.
Cand s-au facut putin, am adaugat vin alb si am lasat numai nitelus, nu imi plac ficatii seci.
Am scos ficateii si am terminat sosul cu o lingura babana de mustar cu boabe, usturoi si, dupa inca ceva minute, sa zic, sapte, suc de rosii.
Am repus ficateii in sos, un clocot si lasat sa se linisteasca, sa traga arome. Mamaliga, clasica, nu i-am pus lapte de cocos, malai, apa, sare, ma scuzati ca nu am reinterpretat.
Doar ca am dat gaura in ea cu markerul, aia e interpretare solo.
Am pus pe platou si niste picaturi de smantana, ca ideea cu mustarul era de la Elvira, zisa si bucatarul lenes. De ce? Pai ardelan fara smantana nu se exista. Nici banacean nici bucovinean. Si putina iuteala in plus si mult piper, ca era sa uit, o sa fac un rezumat.
Rezumatul e la ingredientele sosului, ca ficatii ii faceti cum vreti, cum vreti, poate ii vreti in sange, cica se poarta, mai sus ati vazut cum am procedat eu.
Pentru sos ne trebuie asa: ulei vegetal (nu de masline), ceapa, vin, mustar cu boabe, usturoi, suc de rosii, sare si mult piper. Pentru restul aplicatiei apasati-va pe nas.
rororo