Festivalurile Culinare Ale Anului
articol scris de victorpartan blog hapleablog.wordpress.com
Gurmanzii sunt aşteptaţi pe 18 martie la Zilele Gastronomiei, în staţiunea harghiteană Băile Tuşnad, la care vor participa bucătari din România şi Ungaria. Iar în perioada 10-12 aprilie, sunteţi aşteptaţi la Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate, care va avea loc în localitatea Ciocăneşti din judeţul Suceava. În cadrul festivalului, îşi vor arăta măiestria echipe din diverse zone ale ţării.
O adevărată sărbătoare printre crescătorii de oi, Înţărcatul Mieilor, este organizată, an de an, pe 16 mai, în comuna buzoiană Varlaam. Cu acest prilej, turiştii vor avea parte de produse lactate tradiţionale.
În perioada 17-19 iunie se sărbătoresc Zilele comunei Turia, din Covasna. Atunci se organizează un festival gastronomic internaţional. La Turia s-a stabilit chiar şi un record: a fost consumat cel mai mare bulz gătit vreodată, cu un diametru de 60 de metri.
Pe 29 august va fi momentul unei alte destinaţii interesante, comuna Tismana, din Gorj. Acolo, an de an, are loc Festivalul Răciturilor, prilej cu care turiştii vor degusta adevărate răsfăţuri gastronomice gătite de gospodinele comunei. Unul dintre cele mai cunoscute şi promovate astfel de evenimente este Festivalul Sarmalelor organizat în comuna Praid. Evenimentul reuneşte reprezentanţi ai satelor din întreaga ţară, dar şi din Ungaria, care se întrec într-un concurs menit să stabilească unde şi cine prepară cele mai bune sarmale.
Toamna aduce şi alte astfel de evenimente, unul dintre cele mai populare fiind Festivalul Brânzei şi Pastramei, care are loc la Bran. Cu acest prilej, ciobanii locali şi nu numai îi vor îmbia pe turişti cu preparate tradiţionale din carne de oaie, miel şi berbec stropite din belşug cu vin şi palincă din rezervele proprii.
Următoarea destinaţie pentru amatorii de festivaluri gastronomice este localitatea Berca din judeţul Buzău, acolo unde, în perioada 3-4 octombrie, are loc un festival dedicat celebrilor cârnaţi de Pleşcoi, preparaţi după metode vechi şi încă ţinute secrete de localnici.
Cei care preferă peştele au posibilitatea de a vizita, pe 10 octombrie, comuna Uzlina, unde are loc Festivalul de Gastronomie şi Tradiţii Culturale “D’ale Gurii Dunării”.
Oltenii din Băileşti, Dolj, vă aşteaptă, între 17 şi 18 octombrie la Festivalul Zaibărului şi Prazului, unde reţetele locale vor bucura gusturile chiar şi celor mai pretenţioşi. (Sursa: evz.ro)
Filed under: STIRI CULINARE