Felioare De Vita Cu Legume
articol scris de mayas-esprit.blogspo blog mayas-esprit.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
O mîncarica colorata, parfumata, plina de arome si prospetime. Se prepara rapid, cu tot cu pregatiri. Tocati legumele cît mai grob, si nu le "omorîti" prelungind procesarea la inconstienta. Legumele preparate scurt îsi pastreaza culorile vii, vitaminele sînt mai numeroase, aroma mult mai intensiva, si nu în cele din urma, aspectul care face cu ochiul.
Despre carne. Depinde ce fel de carne preparati. În orice caz sa fie proaspata, iar daca provenienta va este cunoscuta, veti servi si mai cu pofta. Eu am avut cîteva felioare de vita taiate subtire de macelar. Nu mai groase de 4-5 mm. Acest fel de carne eu îl prepar scurt - rîsnesc piper proaspat pe carne, încing tigaia cu putin ulei de masline, asez feliile si le las maxim un minut pe-o parte si mai putin de un minut pe a doua. Înainte sa le servesc, sarez putin cu sare de Himalaya.
Despre carne. Depinde ce fel de carne preparati. În orice caz sa fie proaspata, iar daca provenienta va este cunoscuta, veti servi si mai cu pofta. Eu am avut cîteva felioare de vita taiate subtire de macelar. Nu mai groase de 4-5 mm. Acest fel de carne eu îl prepar scurt - rîsnesc piper proaspat pe carne, încing tigaia cu putin ulei de masline, asez feliile si le las maxim un minut pe-o parte si mai putin de un minut pe a doua. Înainte sa le servesc, sarez putin cu sare de Himalaya.
Daca preparati porc, pui, curca & alte pasari, iepure... timpul de procesare este mai lung. Aceste carnuri nu se servesc în sînge, nici macar medium, egal ce mod de a le gati alegeti - fie gratar, prajit, copt... etc.
Cum am preparat legumele. În primul rînd le-am spalat.
- vinetele le-am curatat de coaja, dar nu trebuie neaparat, si le-am taiat cuburi de 3-4 cm
- ceapa am curatat-o de primul strat si am feliat-o grob
- ciupercile le-am taiat în patru
- ardeii - rosu, galbe si verde, i-am taat bucati/patratele aproximativ
- mazarea din congelator, dar decongelata
Se încinge tigaia cu un strop de ulei de floarea soarelui. Se adauga vinetele si se rumenesc pe toate partile. Înainte de a fi gata se sareaza. Cînd sînt moi si rumene, se scot în alt vas. Se continua cu ciupercile. Nu se sareaza. Asa nu vor lasa apa si se rumenesc rapid, fara a se înmuia prea tare. Se repartizeaza în vasul cu vinete. Daca mai e nevoie, se adauga un strop de ulei în tigaie, se adauga ardeii, ceapa si mazarea. Se salta tigaia de cîteva ori. Maxim 4-5 minute la foc iute, sînt gata. Spre sfîrsit se sareaza, pipereaza. Se adauga la celelalte legume. Se amesteca usor, apoi se prepara carnea - prima data se prepara legumele, apoi carnea. Asta în cazul în care pregatiti felioare subtirele de vita. Cum spuneam, alte carnuri necesita alti timpi de procesare.
O idee aproape identica, la fel de buna, bineînteles din punctul meu de vedere...
Legumele taiate grob se aseaza pe o tava mare, se stropesc cu putin ulei de masline, se dau în cuptorul încins si fixat pe functiunea grill, direct sub gratar. În maxim 10 minute aveti o tava babana de legume delicioase. Condimentati-le dupa gust, sezon... Între timp puteti grila o bucata de carne pe gratarul electric, în tigaia "ridata" pe soba/plita/ceran... etc, sau pe gratarul din gradina. Cum va place, de cît timp dispuneti, chef, cantitatea pe care o preparati, ce mijloc de gatit dispuneti... etc.
Taiati legumele în functie cît de moi sau crocante va plac. Daca amestec vinete cu dovleci, ceapa verde, ardei grasi, ciuperci le fac asa: Vinetele le tai cubulete, dovleceii pe jumatate, ceapa verde în bucati de 4-5-6 cm, ardeii grasi în 4, ciupercile la fel. Daca sînt mici le las întregi. Asa vinetele se înmoaie suficient, dovleceii ramîn întregi si au textura, nu sînt moi de tot, ceapa la fel, nu se împrastie, ardeii ramîn crocanti, ciupercile nu pierd toata zeama... asa cum îmi plac mie.
~~~~~~~~~~
Si daca tot sîntem la carne, aici un T-Bone Steak si cîteva tipsuri & tricksuri:
(o bucata de carne excelenta, maturata, de bovina crescuta pe imaş, preparat mai dedemult)
Merge perfect, servit cu legume la cuptor.
- scoateti carnea ( fleicile pentru gratar sau prajit) din timp de la rece - socul termic dauneaza carnii. Daca prajiti de exemplu o bucata mai mare, raceste tigaia si implicit uleiul, iar asta incetineste procesarea, care duce la rezultate nesatisfacatoare. Carnea devine mai tare sau chiar capata textura gumata/cauciucata... si ar fi pacat de o bucata buna de carne.
- încingeti gratarul, tigaia, ce-o fi - foaaarte bine!
- nu o sarati înainte. Asta nu face decît sa extraga zeama, porii nu se închid bine, si în loc sa obtineti o carne rumenita bine si rozalie (sau cum o doriti) în interior, obtineti o fleica tare, fiarta.
- carnea se poate procesa (pe gratar, atît cît si în tigaie - cu ulei sau fara) cu sau fara condimente. Daca alegeti s-o condimentati, nu exagerati cu ierburile uscate, chili sau diferite seminte macinate. Eu manînc mai rar carne, dar o prefer de calitate si doar putin piperata.
- piperul proaspat rîsnit, pe o carne buna este suficient ( din nou parerea mea/gustul meu).
- se sareaza abia dupa ce e gata, sau chiar exact înainte de a îndeparta carnea de pe sursa de caldura.
- fleicile groase, necesita cîteva minute de odihna dupa procesare. Se pot pastra acoperite sau împachetate în folie de aluminiu pîna la servire.