contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Felii Dulci Cu Afine

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Iată încă o variantă la prăjitura cu foi cu miere. Foile cu miere de albine sunt foarte ușor de preparat și se pot umple cu diferite creme.  Feliile dulci cu afine sunt delicioase, dulci-acrișoare datorită cremei de smântână în combinație cu dulceața de afine.



Ingrediente pentru foi:
- 1 ou
- 50 g unt moale
- 150 g zahăr
- 60 g miere de albine
- 2 linguri lapte
- 3/4 linguriță bicarbonat de sodiu
- 400 - 450 g făină

Ingrediente pentru cremă:
- 1 kg smântână de 32% grăsime
- 400 g zahăr tos
- 300 g dulceață de afine
- 2 pliculețe zahăr vanilat

Se amestecă într-un castron oul, untul, zahărul, mierea de albine, laptele și bicarbonatul de sodiu. După omogenizare se transferă castronul pe bain/marie, unde, cu ajutorul unei linguri din lemn,  se amestecă până ce compoziția se îngroașă ca o smântână și capătă o culoare caramel. Peste compoziția caldă se toarnă făina. Se omogenizează. Se ia castronul de pe aburi și se începe frământarea aluatului cu mâna până când rezultă un aluat consistent. Se împarte în patru porții. Din fiecare porție se întinde (pe blatul de lucru uns cu puțin ulei),  câte o foaie de aproximativ 30X23 cm., care se va coace pe dosul unei tăvi unse bine cu ulei sau unt și tapetate cu făină. Fiecare foaie se coace în cuptorul  încălzit la 200 grade C., aproximativ 5 minute.


Între timp se prepară crema: într/un castron încăpător se amestecă ușor smântâna, zahărul și zahărul vanilat.
Se amestecă până se topește zahărul și crema se va îngroșa.  Se împarte în trei părți egale.



Pentru asamblarea prăjiturii se întinde folie alimentară în tava în care au fost coapte foile. Se pune o foaie și se întind, în strat subțire, 3 - 4 linguri dulceață de afine. Se acoperă cu o porție de cremă, se întinde uniform, apoi se pune altă foaie, dulceață, cremă, foaie, dulceață, cremă și se termină cu o foaie.
Prăjitura se acoperă cu folie și se pune în frigider până a doua zi.



A doua zi prăjitura se pudrează cu zahăr pudră și se porționează.
Poftă bună!