Fasole Frecata
articol scris de bucatareselevesele blog bucatareselevesele.blogspot.com nu mai doreste
Ingrediente :
500 gr fasole boabe
3 buc ceapa
5 catei usturoi
1 buc morcov
1 buc radacina patrunjel
2 foi dafin
sare, boia
ulei
Cum procedam :
Alegem fasolea , o spalam si daca nu avem oala minune,e de preferat sa o punem la inmuiat de cu seara in apa rece. Daca avem kukta(oala cu presiune) spalam fasolea si o punem la fiert impreuna cu morcovul, patrunjelul, 1ceapa, 3 catei de usturoi intregi , si 1 lingura sare si 2 foi dafin. In cca 40 minute e bine fiarta. Se strecoara in asa fel incat zeama in care a fiert fasolea nu se arunca , se scot bucatile de legume cu care le-am fiert . Se pune fasolea intr-un vas si cu un zdrobitor , zdrobim boabele de fasole. Adaugam la el un pic de zeama cat sa se subtieze un pic si apoi turnam intr-un ciur fasolea zdrobita si incepem cu o lingura de lemn sa frecam fasolea in ciur in asa fel incat sa se pasireze miezul in alt vas si hoaspele sa ramana in ciur. Daca mai e nevoie putem adauga la fasole un pic de zeama sa se poata freca mai bine. Dupa ce am terminat de frecat fasolea taiem marunt 2 cepe si pisam 2 catei de usturoi . Se pune la incins cca 150 ml ulei si calim ceapa tocata marunt , apoi adaugam boia dulce (eu am pus 1 lingura ) amestecam bine si punem deasupra fasolea frecata (pasirata) si lasam sa se intrepatrunda bine cu ceapa calita . Daca vi se pare ca fasolea este prea groasa mai puteti adauga un pic de zeama in care a fiert . Se potriveste de gust cu sare daca mai e nevoie.Se poate adauga daca doriti si 2 catei de usturoi pisati cu care lasati sa dea una doua clocote.
Se poate servi ca mancare de post cu un surplus de ceapa prajita , cu paine proaspata cu muraturi ,sau cu ardei copti.
Dar la fel de bine se pate servi si cu carnaciori afumati sau chiftele .
Pofta Buna !!!