Fasole Cu Pui Si Pastrama
articol scris de Povestelnicul blog povestigustoase.com
Ei cat timp poate rabda omul fara fasole pestrita? De cate ori poate sa deschida dulapul si vazandu-le acolo stand cuminti, sa inchida usa sis a plece, ignorant. Pentru ce le-a cumparat acum 2 saptamani. Mare nedreptate trebuie atunci sa fie pe lumea asta, cand fasolea ravnita de mult timp, sta si se prafuieste in intunericurile dulapului. Dar ziua dreptati a venit, in cele din urma. Fasolele dolofane, visinii si pestritate au fost scoase la lumina soarelui primavaratic ce strabatea geamul adormit, si au fost puse pe masa. Cu ceapa, cu slanina, cu o bucata de pastrama, cu un piept de pui proaspat perit, cu niste coltisori de ai, cu mirodenii cu tot.
Si au fost puse la fiert. Dupa ce au fost spalate de praf si au stat cateva ore in apa rece, ca sa se mai dezmorteasca putin. Cand au inceput a aburi, au fost inobilate cu cateva frunze de lauri, ca asa le se cuvine la niste fasole cumsecade. Si se fierb o ora, poate doua, la foc moderat dar sigur pe el.
Vor fi gata cand bobul se inmoaie, cand aroma dafinului il patrunde bine, si cand nu este suficient de moale, ca sa fie mancat. In astfel de momente de glorie a apei asupra fasolei dolofane, nu se sta cu mainile in solduri. Ci se taie felii o bucata de slana si se topeste la foc incet pe o tigaie lustruita, ca sa-si unga trupul in tigaie.
Pana tigaia si slanina isi spun complimente si-si ingheaga prietenia, se feliaza puiul si pastramaua.
Cand 80% din slaninica trece in stare lichida, deasupra se pune o ceapa feliata subtire si se mestica cu indarjire pana se rumeneste. Atunci se adauga si puiul taiat cuburi.
Iar cand carnea de pui pierde din culoare, se sareaza si se pipareaza. Se amesteca si inca peste vre-o 5 minute se adauga pastramaua. Tabloul se completeaza cu 1 lingurita de pasta curry (as fi preferat niste pasta de ardeiu iute, cum facea mama, dar n-aveam) si se amesteca bine vopselele.
Nu stiu de ce, dar mi s-a parut mie ca o sa mearga la treaba asta niste aceto balsamico, asa ca am amestecat o lingura de ulei de masline cu una de otet.
Cand pastramaua si carnea de gaina s-au contopit in culoare, am turnat deasupra otetul cu ulei. Le-am mai lasat inca 5 minute pe foc.
Aici, ar trebui ca fasolele sa fie tocmai bune pentru combinatia cu puiul. Le punem deasupra, amestecam, le prafuim cu boia, si le lasam sa bolboroseasca in voie vreo 20 min. Iar noi feliem o tulpina de praz si 5 catei de usturoi.
Când vine vremea, zarzavaturile le punem peste fasole, adaugam busuioc, tarhon şi le lăsăm la foc mic incă pentru 15 minute.
Bine bine, va spune cititorul, dar cu ce mancam aceste minunate fasole. Si eu va voi spune ca Povestelnicului i-a ramas din ziua precedenta o bucata de mamaliga pe care a feliat-o si a rumenit-o pe gril.
Si la toata treaba asta, un pahar de rosu sec si o bucata de branza de oi face un coltz de rai pe masa Povestelnicului. Sa aveti pofta!
Pentru recapitulare, Ingrediente:
1 kg fasole pestrita
50 g slanina de purcel
1 piept de pui
1 ceapa
5 catei de usturoi
1 lingura aceto balsamico
ulei de masline
1 tulpina de praz
1 lingurita de boia
1 lingurita tarhon
1 lingurita de pasta curry sau chilli
sare
piper