contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Fasole Coapta

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Mama mea nu gateste foarte des si nici prea multe feluri de mancare dar un lucru e sigur: face cea mai buna fasole scazuta din lume! Fasolea asta e o mancarica aromata si consistenta, care merge de minune cu gogonele sau pepeni murati.
Ei bine zilele trecute mi s-a facut o pofta nebuna de fasolica, dar cu mami e in Fetesti si eu in Bucuresti a cam trebuit sa-mi pun pofta-n cui. De fapt, m-am amagit cu o varianta de baked beans in stil american aproape la fel de buna.

Ingrediente:
500 g fasole alba
2 cepe
1 morcov
1 pastrarnac
200 g bacon
2-3 linguri pasta de tomate
2 linguri cimbru uscat
2 foi de dafin
4-5 linguri zahar brun
1 lingura otet balsamic
1 lingura otet de mere
sare, piper

Preparare:
Alegem fasolea de eventualele impuritati si o spalam bine bine apoi o acoperim cu apa rece si o lasam sa se inmoaie peste noapte. A doua zi schimbam apa din oala si o punem la fiert. O lasam pe foc 5 minute dupa ce apa a dat in fiert apoi schimbam apa. Procedam astfel de 3 ori, ultima fierbere oprindu-se atunci cand fasolea este fiarta dar un pic al dente (eu am avut noroc sa dau peste o fasole de treaba care s-a fiert in 45 de minute).
Intr-o oala de fonta (v-am spus catd e mult imi place oala mea de la Ikea?) calim usor baconul taiat cuburi mici, pana se rumeneste, apoi il scoatem pe o farfurie. In grasimea ramasa (mai adaugati o lingura de ulei, daca e nevoie) calim apoi ceapa taiata solzisori si  morcovul si pastranacul tocate cuburi mici. Cand acestea s-au inmuiat usor adaugam deasupra fasole si baconul si amestecam bine. Intr-un castron incapator amestecam zaharul brun, pasta de rosii, otetul si condimentele cu o cana de apa fierbinte. Turnam amestecul obtinut peste fasole si amestecam bine. Completam cu apa cat sa acopere fasolea cu 2 degete, acoperim cu capacul si dam la cuptor la 180 de grade pentru aproximativ 1 ora. Daca nu aveti o oala care sa mearga la cuptor o puteti face si pe aragaz, la foc mic (aveti grija sa nu se lipeasca).

Acum, nu va mai ramane decat sa va bucurati de o masa fierbinte si aromata, perfecta intr-o zi friguroasa de iarna. Pofta buna!